Hangfrekvenciás jelgenerátor
(beleadtam apait anyait)

Építettem egyet. (nem is igaz, mert többet is építettem) Persze nekem sosem jó az a rajz ami a könyvekben van. Valahogy nem akarnak a specifikációnak megfelelően teljesíteni. Legalább jól elvoltam egy darabig a fejlesztéssel. Csak a lehetőségek áttekintésére adtam magamnak fél évet! Mint az látható, végül az előlap befejezésére már nem is maradt energiám.
Ez a doboz bizony igencsak televan panelekkel. Pedig két modul be sem lett szerelve! Létezett egy AM, és egy FM modulátor egység is. Ezekhez kellett volna az előlapra: szintszabályozó folyamatos, érzékenység fokozatos, bemeneti csati, fokozat ki/be. Nem is fértek volna el a kezelőszervek. Van ennek a műszernek egy másik változata, annak nagyobb az előlapja, ott még a frekvenciamérő bemenete is ki lett vezetve külső használathoz. Minden panelen rajta van a saját stabilizátor kockája, de inkább kettő. Nem tudtam meddig megyek a fejlesztéssel, ezért ez a fura tápellátási megoldás. Voltak még tervbe véve érdekes fokozatok. Például tudott volna _egyszerre_ szinusz négyszög háromszög jelet. Mármint egy hullám szinusz, egy hullám háromszög, és egy hullám négyszög. Elméletben készült egy lépcsőjellé alakító fokozat is.
Ha HF generátor, akkor illik tudnia a 20 hertztől 20 kilohertzig frekvenciasávot. Én meg -mint azt szoktam- kicsit túllőttem a célon. Ez persze nem okoz problémát, hiszen miért lenne baj, hogy a műszer simán lemegy 1 hertz alá.
A felső vége meg a hosszúhullámú sávban van. Bár ekkor a jelalak már nem szép, és már némi offset hibája is van.
A generátor lelke ez a panel. Az 1 Hz - 100 kHz tartományt egyetlen sávban fogja át, vagyis semmiféle sávváltó kapcsoló sincs a masinában. Valami áramvezérelt áramgenerátor töltöget egy kondit. Tehát nem RF dolog van a fémdobozkában. Azért kellett bezárni az oszcillátort, mert hőre elmászott a frekvencia.
A jelformáló panel. A generátorból háromszög és négyszög jel jön ki. Ez a fokozat csinál a háromszögből szinuszt. A négyszögjelen is igazít valamit.

No de lássunk valamit a jelalakokból

A sinus olyan amilyen. Nekem egyszerű mérésekhez megfelel.
A négyszögjel alakja is elfogadható. Nagyobb frekvencián némileg kerekedik. HF sávban bőven jó.
A háromszög is szép. Naná hogy szép, hiszen ezt produkálja alapból a generátor.
Ez a jel meg egyenesen gyönyörű. Mondhatni melléktermék. Akkor áll elő, ha az előlapon a háromszög, és a négyszög közé váltok.
Szkóp eltérítő feszültségével sweepelt sinus jel. 1Hz 100kHz tartományban is lehet ilyet játszani. Egyből előkerülnek a frekvencia átviteli anomáliák.
Mint fent csak háromszög jel állásban.
A kép úgy készült, hogy rávakuztam az oszcilloszkópra. Mind a ketten nagyon meglepődtünk!
Ez a panel a vezérlőfeszültség analóg logikájáért felel. Vagy valami ilyesmi... Kívülről (például oszcilloszkópról) lehet sweepeltetni a jelet. Start stop rendszerű a vezérlés. (azt hiszem ez a helyes kifejezés) Minimumra kapcsolok, beállítom az alsó frekvenciát (egyik potméter), majd maximumra kapcsolok, beállítom a felső frekvenciát (másik potméter), wobbulátor üzemmódra kapcsolok. Söpör a kimeneti jel a beállított értékhatárok között. Van még valami funkció, de nem jöttem rá a lényegére. Van az előlapon egy kapcsoló fix, ill. variable felirattal. Tartozik hozzá két kisebb méretű helipoti. Percekig próbálgattam, de nem jöttem rá a funkció lényegére. Valami sávbeszűkítési lehetőség dereng, de kellene a rajz.
Ez a frekvenciamérő egység. Először úgy volt, hogy nem lesz ilyen a dobozban, de a Petőfi csarnokban vettem egy hölgytől egy marék kijelzőt. Nem igazán tudta mit árul. Sebaj! Elég ha én tudom. Ha jól dereng TIL306 a nevük. Számlálóval egybeépített 7 szegmenses kijelző. Ügyes találmány. Alig kell hozzá valami, és már készen is van a frekvenciamérő.
A hangolás egyenfeszültséggel történik a képen látható jófajta 10 fordulatú helikális potenciométer segedelmével. Ez a speciális potméter egy igencsak drága dolog, több ezer forint egy ilyen. Én a zsibvásárban vettem. Hüm! mondtam szomorúan. Hát ennek a motornak megakad a tengelye. 100 forint? (nézett rám esdeklőn az eladó) A kettő! (mondtam engedékeny hangon)
Ez a kimeneti fokozat. 0,5 millivolttól 5 voltig dekádonként fokozatos, potméterrel folyamatos. A generátor belső ellenállása 50, 100, 1K, 10k választható. Van egy DC leválasztós állás is. Az előlapi kapcsolókon nem fut át a jel. Valahogy nem jött össze a dolog. Egészen egyszerűen nem hagyta magát a négyszögjel dróton rángatni. Mindig bekerült a jelalakba valami oda nem illő disznóság, ezért teleszórtam a paneleket Reed relével. Így az előlapon található kapcsolók csak kapcsolófeszt kapcsolnak. Nagyszerű dolog ez a Hamlin DIL tokos Reed relé. Köszönet érte Urbán úrnak. Kérdeztem mibe kerül ez a panel. Azt mondta ki van írva, hogy 300 forint. Ez egy A3 méretű panel volt, saroktól sarokig telitöltve a fent említett relével. Nem lehetett otthagyni! Sajnálom is hogy nem vettem belőle többet. Az RF wobblerem is tele van szórva ilyen relékkel.

 

 Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...