Magam építette wobler szkóp
(kicsit megjavítom)

Ezt a masinát nem is akartam szétszedni, csak egy másik project kapcsán szükség volt rá, s közben kiderült, hogy az állásban elromlott. Szóval kénytelen voltam kibontani. Ha meg már úgyis nyitva van a doboz, akkor lássuk a tartalmát. Szép műszer. Rengeteg gomb, kapcsoló, csatlakozó, iszonyat sok funkció, mindenféle lehetőségek. Évekig készült. Talán még most sincs kész. Meglehet, hogy csak ráuntam a dologra, és becsuktam a dobozt. Az igazság persze az, hogy elfogyott a hely az előlapon, ezért nem tudtam több gombot rátenni.
Csak el ne romoljon!
Gondolok mindig erre a készülékre. Szinte javíthatatlan. Finoman szólva nem egy átgondolt konstrukció. Konkrétan úgy készült, hogy mindig beépítettem a következő fokozatot a dobozba. Ami először került bele, az már szinte hozzáférhetetlen. Dokumentáció nincs. Szóval nem véletlenül félek belenyúlni.
Start-stop rendszerű masina. Meg lehet állítani a fűrészjelet a két végén, ilyenkor lehet beállítani az indulási és a végfrekvenciát. Van durva és finomszabályozó gomb az indulási és a végfrekvenciára is. Visszakapcsolva a fűrészjelet, a monitoron megjelenik a vonal, a beépített frekvenciamérőn pedig a beállított két frekvencia középértéke. Ha leállítjuk a fűrészjelet, akkor egyszerű jelgenerátorként üzemel. A képen látható panel az URH részhez állítja elő a hangoló feszültséget.
A nagyfeszültségű tekercs. Ez a rész készült el először. Harmadszorra sikerült úgy megtekerni, hogy jó is legyen, pedig csak a primer készült házilag. Nem lett tökéletes a monitor fokozat, és akkor még finoman fogalmaztam. Sajnos jó vastag életlen vonalat rajzol. Persze ez egyáltalán nem zavaró használat közben, azért is hagytam így. Talán még jobban is látszik a "krumpli" vonal mintha vékony lenne. (magyarázom a bizonyítványom)
Nem sok fogalmam van az RF szerelés rejtelmeiről. Gondoltam ha kettes vaslemezre van szerelve minden, ötös laposvas keret is van a dobozban, minden helyben le van földelve, azaz hozzá van csavarozva a vázhoz, akkor nem lehet földhurok a dobozban. Ez sajnos egy abszolút téves elképzelés volt. Fogtam egy méteres műszerzsinórt, egyik vége az alap vaslemez egyik sarkára, a másik a másik sarkára. Leállt a frekimérő, elmászott a középhullámú oszcillátor, elbillent a vonal a monitoron, a szám széle pedig lefelé görbült a jelenségtől.
A frekimérő kijelzőjének kábeleit árnyékolás nélkül vezettem a dobozban. Meg is lehet hallani egy rádióval a kimenő jelben a csiripelést. Persze egy amatőr műszernél elmegy. (a konstruktőr a p*csába)
Ez egy bővítő csatlakozó a gép hátulján. Hogy mit lehet vele bővíteni, az sajnos kideríthetetlen, mivel nincs róla rajz. Mindenesetre sohase hiányzott, kenyeret meg nem kért.
Üttetős oszcillátorok vagy mifene. Két külön oszcillátor jele keverve adja a kimeneti jelet. Ebből három teljesen külön panel van a három sávnak megfelelően. Az URH rész még ezen felül van a dobozban. Ködbe vész miért ezt a megoldást alkalmaztam. A vége felé már gondolkodtam az egész gép újraépítésén, de nem volt hozzá elég energiám.
Szerencsére a stabilizátor kockák nem nagyon szállnak el, mert ha mégis, hát tökön is szúrom magam a csere gondolatára. Még jó, hogy alaposan túl van méretezve minden. A gép hátulján például van egy 15 centis ventilátor. Nemhogy a hűtést megoldja, de az általa keltett huzat a gyengébb kapaszkodó képességű vékonyabb lábú alkatrészeket is képes kisodorni a dobozból.
A nagyfeszültségű fokozat teljesítménytranzisztora. A panel évekig állt egy dobozban készen. Ez a műszer a konstrukciós képességeim határán túl van. Szerintem. Minden fokozata úgy készült el, hogy: Á... Ezt úgysem tudom megcsinálni...
Kapcsolósor. Szemből nézve a doboz jobb szélére szorultak. Már nem volt máshol hely. Balról jobbra töltöttem fel az előlapot. 10 centivel szélesebb a doboz, miket bele nem konstruáltam volna...
Az egyik kettős oszcillátor fokozat.
A panelen található:
- dual gate mosfet
- varicap dióda
- és a rengeteg próbálkozás nyoma
Ez az URH oszcillátor. Ennyi az egész. Mármint a felső panel. Minek bonyolítottam el a többi hullámsávot? A rózsaszín karika egy orosz URH végfok tranzisztor. Lakáson belül adónak is használható. Az előlapi kapcsolók szerint AM, és FM modulációt is tud a műszer. Meg külső és belső jellel is lehet modulálni.
Ez egy 1:1000 előosztó a beépített frekvenciamérőhöz. Kellett, mert a TTL IC-kből felépített frekvenciamérő az URH sávban már nem volt hajlandó működni. Igazság szerint már 40 megahertzen sem akart menni. Ezzel a résszel szenvedtem a végén a legtöbbet. Már rég belehetett volna csukni a dobozt, de nagyon bizonytalan volt a mérés. Azt hiszem (biztosan) 733 van az frekimérő bemenő fokozatában, ott volt valami komolyabb galiba.
Ez az alsó három sáv kimeneti fokozata. Ebben is 733-as IC van. Sokkal egyszerűbben is megoldható lett volna. Persze utólag már könnyű okosnak lenni.
Ez az előbb említett frekimérő bemeneti fokozat.
Disznóól.
Így marad.
Ez a markergenerátor panelje. Elcsesztem a nyáklapot, ezért hanyatt vannak beforrasztva az IC-k. Ez a fokozat például nagyszerűen működik. Azt hiszem akkor egyszer használtam, mikor kipróbáltam. Tulajdonképpen felesleges. Még jó, hogy ki lehet kapcsolni az előlapról. Talán időalapnak lehetne használni kísérletezéskor.
Sokáig szemeztem ezzel a fokozattal, mert nem tudtam eldönteni, hogy mi akar lenni. Aztán felfedeztem rajta a fűrészjelet, meg a "GEN" feliratot. Ez a rész jól működik, de mi lehet ott jobb oldalt az a spéci sokfordulatos finombeállító helikális potméter?
Ez a panel a két eltérítő fokozatot tartalmazza. Gyakorlatilag két egyforma végfok. A felépítésből adódóan ide ez kell, nem jó a sorvégfok + nagyfesztrafó kombináció. Persze van olyan konstrukció ami közelebb áll a hagyományos TV-hez, és az sokkal jobb is mint ez. Kipróbáltam játszásiból, annak ehhez képest gyönyörű rajzolata volt, meg beállítható max. min. vonal, meg két bemeneti csatorna, de akkor már rég készen volt ez a doboz...
Érintésvédelem. Ez a kis panel takarja a hálózati kapcsolót. Akkor forrasztottam oda, mikor negyedszerre tapiztam bele a 220-ba. Van is erre egy mondás, miszerint: Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt, csak egészen más a fogása.
Még két stabilizátor kocka. Ilyet mindenhová teszek. Egészen gyorsan beugrott, hogy minek vannak itt ezek. Van egy kis előtét dobozka egy egyenáramú előerősítővel, mégpedig az érzékenyebb mérés érdekében. A külső doboz ebből a két stabilizátor kockából kap tápot. Nem volt jó neki más táp, mert mérendő jel nélkül is érdekes vonalakat tudott rajzolni a monitorra.
Akkor térjünk vissza a kiindulás ponthoz. A probléma az volt, hogy nem jött ki jel a dobozból. Egy frekvenciamérőt akartam ellenőrizni, és bizonytalanul működött, mikor elkezdtem levenni a jelszintből. Rádugtam a tartalék kimenetre az oszcilloszkópot, és kiderült, hogy nincs semmiféle kimenő jel. Tiszta csoda, hogy a frekimérő egyáltalán mutatott valamit. Mintegy fél óra alatt kiderítettem a hiba okát. A pirossal begrétázott kondi szakadt meg. Ilyen hiba nincsen is, csak a mesében! Alig bírtam a Wellerrel bedöfni a műszer mélyére, hogy kiforrasszam a hibás kondit.
Nem is tudtam betenni új kondit a régi helyére. Inkább beforrasztottam egyet közvetlenül a kimeneti csatlakozóra. Most már megmérhettem mekkora jelre van szüksége a frekvenciamérőnek. Ez az az eset, mikor egy pár perces munkával elmegy az egész délután.

Itt van néhány kép amit a monitorról készítettem szűrők mérése közben.

 

 Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...