Nokia analóg vonali modem
(mert már nagyon útban volt)

Gyönyörű darab! Meg is kérték az árát! Rendesen kellett perkálni érte a piacon. Költöm a sok pénzt... Rengeteg ám az a 200 forint!
Ilyen szépen világít a kijelzője. Van hozzá egy kis leírás is.
Odatettem a billentyűzet mellé, hogy legyen viszonyítási alap a modem méretét illetően. A súlyát nem mértem meg, legyen elég annyi, hogy vastag vaslemezből van a doboza. Meg sem kottyan neki, ha tegyük fel ráállok a tetejére.
Hátul kilóg a dobozból a tápegység. Gondolom minden országban más és más hálózati feszültségű koceka van odacsavarozva. Ez a kis fekete kapcsoló ez tetszik nekem. Lehet, hogy ezt nem fogom kidobni.
Íme a doboz belseje. Rengetegminden van benne. Nem is 2.500 forint volt az ára, mint egy un. winmodemnek. A távközlési szolgáltatók ilyet adtak a bérelt vonalakhoz, mielőtt divatba jött volna a digitális technika.
Előtérben a hangszóró. Jó hangos, mert egy LM386-os hajtja. Háttérben a kétszínű üzemmód jelző LED-ek, és a kijelzőhöz vezető szalagkábel.
Szép nagy relé, ahogy alulról nézem (miután kiszedtem) légmentesen le van zárva átlátszó műgyantával. Ez ugyan nem lesz kontaktos a cigarettafüsttől.
Valami illesztő trafók. Ha kell még ilyen, csak fel kell hívnod az alkatrészen megadott telefonszámot, és már hozzák is. Szimpatikus marketing technológia. Azt a másikat, mikor komoly nyomozói munkával sem sikerül kideríteni, hogy ki is követte el az alkatrészt, na azt nem szeretem. Ilyenkor valamiért a The Zil nevű zenekar jut eszembe, aki annyira le volt tiltva, hogy minden egyes fellépésükön más néven léptek fel.
A hátsó csatlakozók belülről.
Két stabilizátor kocka. A jobb oldaliról levettem a hűtést. A bal oldalin a hűtőzászlón látszik a rendelési szám.
Ez egy segédpanel. Mikor nem fér el az alaplapon az összes alkatrész, akkor beteszünk még egy panelt.
AT&T chip. Az gyártson modembe való IC-t, aki ért a kommunikációhoz. Manapság bezzeg...
Tokozott kvarcoszcillátor. Ezeket vajon minek gyűjtöm...
Van benne eprom, mindjárt kettő is. Biztosan azért, nehogy féljen egyedül a dobozban.
Ez a modem bemeneti fokozata. Máshol az egész modem nincs ennyi alkatrész! Ezt nem viszi el egy egyszerű statikus feltöltődés!
A tápegység leválasztva. Megmértem mennyi jön le a trafóról, hátha egyszer még jó lesz valamire. (tele van trafóval a pince)
Zilog processzor. Kérdeztem tőle: Te meg mi járatban vagy errefelé? De nem válaszolt. Később megkínoztam, de akkor sem árulta el a titkot.
Pöszméte maci pont a tápegységem előtt tanyázik, mindig odébb kell pakolni, mikor áramot akarok vételezni. A macitól jobbra látható zsebrádiót kellene végre összeraknom, akkor nem lenne útban.
Az integrált áramkörök füsttel működnek. Ha kijön belőlük a füst, akkor már nem működnek tovább. Gondoltam kifüstölöm őket. Először egyenáramot adtam nekik, de azt mondták: Haha ilyet már láttunk! Ekkor váltottam. Mármint áramot. A váltóáram megrázóan hatott az áramkörökre. Melegen üdvözölték az új áramnemet. Mármint ők mondtak volna nemet, de késő volt, már nem figyeltem halálsikolyukra.
Az áramkörök váltóáram iránti hirtelen fellángolása látható a képen. Többen is tüzesen fogadták a 20 volt váltakozó feszültséget. Sajnos elég nehéz egyszerre fényképezni, és kezelni a két bonctűt. A nyomtatott áramkör vezeti az áramot, egyik végén beküldöm, a másik végén pedig jól látszik ahol kijön.
Ezek a chipek kitörő örömmel fogadták a rázós mutatványt.
Ez a kijelző.
Ez pedig a kijelző vezérlő panelja.
Az LCD lapka és a két vezető gumicsík.
Az LCD háttérvilágítása. Szerintem nem LED-des, mert a LED-ek nem szokták túlélni a 20 volt váltót.
Ezek maradtak meg a dobozból. Nem valami sok. Az én technológiai szintemen mindössze ezek az alkatrészek azok, amiket esetleg fel tudok használni valamire.
Az oszcillátor kockákat ebben a dobozban gyűjtöm.
A más egyéb bontott "valamire még jó lesz" szlogenhez társítható anyagokat pedig ebben. Kincsek vannak itten, kincsek.
Például ez a látjelző. Ez a hivatalos neve. Nem világít, hanem egy csekély szögben elforduló rotor látszik a négy kis résen keresztül fehérnek, vagy feketének. Telefonkészülékekben használták nagyon régen. Sorba volt kötve a vonallal, és ha a másik készüléket felemelte valaki, akkor látszott, hogy foglalt a vonal.
Megéheztem, ezért elővettem egy kenyeret. Szerintem a kenyér az igazándiból valahogy így kell hogy kinézzen.
Mellédobtam egy kis sült sonkát, meg négy tükörtojást. Ez így hajnali egykor szerintem egészen könnyű vacsora. Legfeljebb rémeket fogok álmodni. Például üldöznek az általam szétszedett dolgok valami sötét sikátorban, vagy több évnyi összeszerelésre ítélnek a bíróságon.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...