UV fénycső számítógépbe
(pusztán kíváncsiságból)

Elővettem a kedvenc próba tápegységem. Erről szoktam működtetni az olyan dolgokat, melyeknek számítógépes tápcsatlakozója van. Vagy bármi mást aminek 12 vagy 5 volt kell.
Csatlakoztattam a csatlakoztatni valót.
De nem történt semmi, mert ezt a két kábelt elfelejtettem összedugni. Itt volt eredetileg a kapcsoló, amivel indítani lehetett az UV világítást.
Hát ez bizony nagyon szép kéken világít. Itt véget is ér a szerkezet tudása. Hogy az mégis miért jó, hogy egy számítógép belsejéből UV fény jön ki, azt nem értem. Biztosan öreg vagyok már az ilyen dolgokhoz.
Az asztalom UV fényben. A fehéres színű billentyűzet, és a valamennyire tükrös asztallap világít ahol még van rajta egy kevéske lakk.
A billentyűzet közelről. De vajon mik lehetnek azok a fényes pöttyök?
Szerettem volna néhány fotót a szobámról UV fényben. A fényképezőgép kevesli a fényt, ezért tovább tartja nyitva a zárat, közben meg bemozdul a kezem. Még szerencse, hogy épp az ilyen esetekre feltaláltak egy nagyszerű eszközt, mely a fotóállvány nevet viseli.
Így néz ki kiszedve a zacskójából. A fényképezőgéphez vettem, de nem sokat használtam. Egyszer volt bevetve, mikor a medvék meg a többi plüss állatok fényképezkedtek.
Ezt volt a legnehezebb megkeresni. Ezt a fekete műanyaglapocskát kell rácsavarozni a fényképezőgép aljára, majd ennélfogva lehet az állványra rögzíteni. Végül az asztal tetején a gyógyszerek között találtam meg. Ennyit a rendről. Legközelebb már nem kell keresni, mert benne hagytam az állványban, ugyanis ott van neki a legjobb helye.
A gépet rácsavaroztam az állványra, majd készítettem egy képet vakuval a szobám sarkáról. Azért ez a beállítás van a fotón, mert pont itt állt meg az állvány, mikor leraktam a szobám közepére. Az ilyen természetesen önbeálló kompozíciókon szerintem csak rontani lehet.
Ez a fotó vaku nélkül készült. A háttérfényt az asztali lámpám szolgáltatta, és az UV fénycsövet is bekapcsoltam. A két fénycsövet kézzel fellógattam a levegőbe.
Ez a kép pedig a két UV fénycső megvilágítása mellett készült. Csak a fehér dolgok látszanak, no meg a világítós óra piros kijelzője.
Ez a kép a szobám másik sarkáról készült.
A harmadik fotó a következő sarok. Látszik amint a délutáni nap a hifitorony oldalát megvilágítja. Csak a fehér papírköteg a nyomtató mellett, King maci ruhája, valamint Donka maci sálja látszik, ami amúgy eredetileg egy zsebkendő.
A fénycsöveket feszültséggel ellátó dobozka felirata. Mint olvasható 12 voltból 620 voltot állít elő mintegy 5 wattnyi teljesítmény erejéig.
Itt kell benyomni a pöcköt, hogy kinyíljon a doboz. Én a magam részéről jobbszeretem a csavarokat, de ez van, ezt kell szeretni.
A dobozban lakó panel. Két dobozkát vettem, két fénycsővel. Az egyik doboz halott volt, ezért a másikra dugtam fel mind a két csövet, mert a panelen úgyis két csatlakozó aljzat van.
Íme a döglött panel. A kékszínű kondenzátornak kinéző valami sarka egyszerűen el van égve. Hogy ez miért történt vele, azt a kérdést passzolom.
Ez az egy szem FET röcögteti a 12 voltot a kis trafóra, aminek a másik oldalán a 620 volt jön ki. A FET közepén látható pici púp nem gyártási hiba, hanem ez az alkatrész is ki van pukkadva.
Talán látszik, hogy a FET lábai között a nyomtatott áramköri lap szép feketére van égve. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez a panel is működött, de nagyon ronda hang jött belőle. Szétszedtem, nézegettem. Persze áram alatt. Jól meg is rázott. Szóval szegénykém a  kezeim közt lehelte ki lelkét. Lehet attól volt, hogy mikor belenyúltam a 600 voltba, szóval mondtam néhány átkot...
Ez nem folt a dobozon, hanem egyszerűen el van olvadva.
A dobozka belsejében jól látható, hogy a pici szűrőtekercs, ami egyébként a feszültségtüskéket hivatott távol tartani a számítógép kényesebb részeitől, beleolvadt a műanyagházba.
Ezen a képen a fényképezés közben kimerült akkumulátorok láthatók töltés közben. Jó kis piaci Gomko márkanevű akkuk. Persze mit akarjak ezer forintért? 1200-ért már töltő is jár a négy akkuhoz. Ha csak néhány töltést kibír, már be is jött az ára egy négyes csomag jobbfajta elemhez képest.
A fénycső egy műanyag rúdba van betolva, ami plexi kockában végződik. Ez látható a képen elolvadt és kicsinység elvetemedett állapotban.
A másik oldalán is érdekes szögben áll a kocka. Amíg a fotók készültek, nem melegedett fel annyira, hogy esélye lehessen elolvadni a műanyagnak. Persze lehet, hogy fél nap múlva már simán túlmelegszik.
Ide tettem vissza az amúgy teljesen felesleges UV fénycsöveket. Háromszoris elmentem mellette a piacon mire megvettem. Teljesen felesleges, de 200 forintot megért a kíváncsiságom kielégítése. No meg eljöhet még az az idő, mikor zavartan toporgok a szobámban UV világítás után kutatva...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...