Akusztikus modem
(kiváló barátom gyűjtéséből)

Balra a fejlesztő, jobbra a gyártó adatai láthatóak.
Mindez magyarul, hiszen ez egy hazai termék. No nem ma készült...

Le van írva, hogy mire való a dobozban található modem. Le kellett írni, mert ez nagy újdonság volt akkoriban.
1 db. modem
1 db. Rs-232 kábel (ehelyett C64 illesztő volt a dobozban)
1 db. hálózati adapter
2 db. floppy (nincs meg)
1 db. kezelési útmutató
1 db. garancia levél
Ezeken túlmenőleg volt még egy komplett működési leírás, és egy kapcsolási rajz is a dobozban.
Nem kis darab, mint a doboz mögött látható billentyűzet sejtetni engedi. 300 forint volt néhány éve a Klauzál utcai 4M számítógép bontóban. Kíváncsi lennék a modem eredeti árára, ha tudod mennyibe került, hát írd meg.
Totálisan hungarocellbe van csomagolva. Ennyire azért szerintem nem érzékeny a szerkezet. Nem is értem minek kellett ennyire becsomagolni. Hacsaknem azért, hogy érezze a vevő, hogy mennyire finom holmit vásárolt.
Teljes dokumentáció járt a szerkezethez. Még kapcsolási rajz is volt a dobozban, meg működési leírás. Manapság meg örülhetünk ha van a termék mellett egy CD, az is ángliusul, vagy esetleg csak kínai nyelvű leírással.
Nem tudom mit kezdjek vele...
Nincs szívem kidobni...
Azért néz ki ilyen "hülyén", mert ez egy akusztikus modem. Akkoriban a Magyar Posta nem engedélyezte, hogy galvanikusan csatlakoztassunk bármit a telefon vonalhoz, ezért ebbe a modembe a telefonkészülék kézibeszélőjét kellett belenyomni. A telefonnal kellett tárcsázni a másik modemet, illetve az ő hívószámát. BBS idő sej...
A dobozon a címke büszkén hirdeti a fejlesztő kilétét.
A csatlakozók.
A gyártó is rá merte írni a nevét és elérhetőségét a termékre.
Bizony bizony, ezt kézzel kellett kezelni. Nincs itt semmi automatizmus.
Így néz ki belenyomott beszélővel. Külön ezért szereztem egy CB76-os telefon készüléket. Gondoltam beüzemelem, hátha működik a modem. Biztosan működik, mert vadonat új, viszont nem volt kedvem kínlódni az életre keltésével.
A dugasztáp. Büszkén hirdeti magát a gyártó a szép fényes címkén. Új élet MGTSZ Sárisáp. Érdekes egy világ volt. A termelőszövetkezetekben mindenféle melléküzemágakban csuda dolgok készültek. A földek meg hevertek parlagon, addig sem termelve a veszteséget.
A C64 interface. Akkoriban a C64 volt a számítógép. IBM PC-je még a dúsgazdag embereknek sem volt. Nem is volt jó akkoriban otthon semmire egy IBM PC. Otthonra és irodába C64, gazdag játékosoknak Amiga, zenészeknek Atari.
Az interface panelen az integrált áramkörökről le van csiszolva a felirat. Értelmetlen dolog, aki kicsit járatosabb az elektronikában, az simán kitalálja melyik tok mit takar, a többieknek pedig úgyis mindegy.
Teljesen analóg modem. Sehol egy digitális IC, sehol egy processzor. Nem fut a dobozban semmiféle szoftver, semmiféle processzoron.
Mikrofon. Ez vette át a sípoló hangokat, melyek a telefon hallgatójából jöttek. Mindez a mizéria azért, mert nem volt szabad semmit a telefonkonnektorba bedugni, ami nem a Posta tulajdona volt. Még csak HIF engedélyes telefonok sem léteztek. Nem is lehetett boltban telefonkészüléket kapni.
A hangszóró. Ez adta át a sípoló hangokat a telefon mikrofonjának. A telefonokban akkoriban jórészt szén mikrofon volt. Szénmikrofonon adatátvitelt megvalósítani mai szemmel nézve igencsak meredek ötlet, de működött. Persze nem kell sokra gondolni, ez egy 300 Baudos modem.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...