Spidola a VEF rádió őse
(volt a pincében)

Ebből a rádióból sajnos csak ennyi van, és nem is volt több. Így, mármint tok nélkül szereztem. CB rádiót szerettem volna belőle építeni. 27Megahertzes vevőt. Ez egy nagyon régi maradvány, még nem nagyon voltak műszereim, nélkülük pedig elég nehéz egy rádiót áthangolni. Éveken át őrizgettem az ágyneműtartóban mint emléket. Mikor kiszórtam a kacatokat, ez nem ment a kukába. Amolyan túlélő típus. Most éppen a pincéből került elő.
A majdnem teljesen kiürített dobváltó. Egy eredeti tekercskészletet meghagytam kontrollnak, hogy működik-e még a rádió, egy másikkal pedig kísérleteztem áthangolás ügyileg.
Így néz ki szemből. A rádió előlapján volt a hangerő és a hangolás élgombja. Hangszín gomb nem volt. A képen bal oldalt fent látható a teljes méretű hangerő szabályozó potméter. Semmi miniatürizálás. Az elemeket ésszerűen elosztották jobbra és balra. Az új VEF-ben egy oldalt van a hat góliát elem, el is billen az ember kezében a rádió a rossz súlyelosztás miatt.
Ez egy érdekes megoldás a skálahúr összekötésére. Nem lett volna itthon rugóm?
Tényleg sokat játszhattam ezzel a rádióval, mert még emlékeztem rá, hogy hová kell csíptetni a tápfeszültséget. Persze először fordítva adtam neki a 9 voltot, de nem ment tőle tönkre.
Leginkább úgy hangzott, mintha az FM sávban akarna működni. URH adók jöttek erősen torzítva. Nem tévedtem, a frekimérő szerint 90 Megahertz környékén járt az oszcillátor. Ez egyszerűen hihetetlen, legalábbis a szerkezetben található oszcillátor tranzisztor tükrében. A képen látható 22 pikós kondit beforrasztva már a 27 megás CB sávban hangolható a rádió.
Ránézésre közelítőleg ugyanaz a panel, mint az újabb VEF rádiókban. Ha mást nem is, de rádiót azt lehet belőle barkácsolni. Persze ez manapság már nem érdekes, de én azért egyszer meg fogom próbálni.
A hangszórón látható burjánzás valószínűleg rozsda.
Ide-oda mindenhova utólag beforrasztott alkatrészek. Elkövettem mindent, csak szólaljon meg végre a CB sávból valami. Lehet, hogy már ki is van ürülve ez a sáv. Később eszembe jutott, hogy úgy sem hallanék semmi értelmeset, hiszen áttértek az AM-ről az FM modulációra.
Egy lógó drót. Ilyenből több is van a szerkezetben. Érdekes, de a teszt célra bent hagyott rövidhullámú tekercskészletet az ilyen apróságok nem zavarják, vígan jönnek az adók.
Valamikor réges-régen volt egy cikksorozat az Ezermester újságban a következő címmel: Tanácsok Spidola építőknek. Vagy az Gauja volt... Szóval sok minden megépíthető házilag, de egy ilyen viszonylag komolyabb rádió, az bizony meredek dolog. A hullámváltó után építése nem embernek való feladat. Ha ránézel a rajzra, azonnal megérted, hogy miről beszélek.
Az internetről sikerült levadásznom ezt a képet. Így nézett ki a rádió eredetileg. Tulajdonképpen szép. Szerintem szebb mint az újabb VEF-ek. Valahogy olyan lágyabb, emberközelibb a formája.
A nagy trükk. Mindig voltak apró ötletek a gépekben, de mintha nem halmozódtak volna föl. Mármint nem öröklődtek tovább. Ha a képet jobban szemügyre vesszük, akkor jól látható, hogy a skálafelirat a dobváltó tekercskészletének hátára van felrajzolva. Sávváltáskor változik a mutató mögötti skála felirata. Nem lehet eltévedni, hogy éppen melyik sávon vagyunk, és mit is veszünk.
Ez az oroszoknak volt valami értelmetlen találmánya. Mármint foglalatba dugni egy tranzisztort. Pici plexi foglalatok. Érthetetlen. A tranzisztor nem olyan mint egy cső. Még az orosz tranzisztor sem. Nem ég ki. Nem kell cserélgetni. A Selga rádióban is ugyanez a foglalatos megoldás volt. Nagyszerű kontakthibákat tudott produkálni.
Ez már egy újabb változatú Spidola. Itt már a hagyományos megoldású skálát láthatjuk. Lehet mosolyogni a rádió kinézetén, meg a tartalmán is, de azért az elgondolkodtató, hogy ezek a rádiók, ha éppen nem verte szét őket valaki, akkor a mai napig működőképesek.
Ez egy gyönyörű szép szerkezet. Sajnos nem az enyém. Persze nem tudhatok minden rádiót a sajátomnak, de azért törekedhetek rá. Az interneten találtam ezt a képet egy ősi VEF rádióról.
Bizony bizony, ez még csövekkel működik. Hátul középen van a fűtő telep csatlakozója. A balra papír valami, ami egy mai 9 voltos elem csatlakozójára emlékeztet, az egy tenyérnyi anódtelephez csatlakozott. Néha eljátszom a gondolattal, hogyan nézne ki ma a világ, ha nem találják fel a tranzisztort...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...