Sátorlámpa LED-ekből
(mert Szuda Zoli rendelt egyet pedig azt sem tudta mi ez)

Kolléga megkért, hogy vegyek neki egy ilyet a piacon. Ugyan még nem látta, nagyon én se, csak körbeírtam a dolgot. Szóval ez egy LED-es lámpa sátorba, vagy autóba, vagy ahová teszed. Ebben a lámpában a LED-ek nem annyira előre világítanak, mint inkább szétfele. Szóval nem vakít, hanem inkább szórja a fényt.
Ilyen lett a kép és kész. Néha (sűrűn) nem hagyják magukat fotózni a világosabb dolgok. Ha rávakuzok, akkor meg becsillan, és szinte semmi sem látszik belőle. Egyszer úgyis megtanulok fényképezni... Középen négy LED, körben meg a többi húsz. Lehet kapcsolgatni, hogy csak a négy, vagy mind világítson.
Ez a hátulja. Tudom tudom, magadtól is kitaláltad...
Ki lehet hajtani, persze csak annak egyszerű, akinek van körme. Nekem nincsen körmöm, szóval csak szerszámmal megy. Nemrég befeküdtem a kádba kiizzasztani a náthámat. Vittem magammal egy sört is ha szomjas találnék lenni. Hát úgy is lett. Köröm nélkül kiázott ujjakkal viszont nem lehet kinyitni a sörös dobozt! Sebaj, legalább végre hasznát vettem a fogkefémnek...
Középen az a fényes, az egy mágnes. Ennél fogva fel lehet tapasztani mondjuk egy autó nyitott gépháztetejére. Persze Trabantra nem ragad, viszont tényleg jó erős a mágnes. Mint a fotón látható az egészen vékony bonctűmön is sikeresen megtartotta magát.
Hoppáré! Ebben nem a megszokott vékony ceruza elem van, hanem a hagyományos méret. Ráadásul a már megszokott hárommal szemben mindjárt négy elem is van a tartóban.
Vettem négy ilyen elemet a piacon. Egybe voltak csomagolva celofánba. Nekem nincsen körmöm, gondoltam kinyitom foggal a csomagolást. (fogam se nagyon van) A lényeg a lényeg, elharaptam az egyik elemet. Ennyit a hosszú életről...
Ez a vezeték csúnyán van szerelve, ezért most kénytelen leszek szétszedni ezt a lámpát. Még jó hogy van mire fognom a dolgot...
Ez a négy csavar tartja össze. Legalább nem patentos.
Ez van belül. Akárhogy is nézem tulajdonképpen korrekt. A körben látható nyáklapot melegen szétnyomott pöckök tartják.
A lámpa belső kapcsolása nem teljesen egyértelmű. Ez a dióda valószínűleg a fordított polaritás ellen véd. No de a LED-et nem érdekli a fordított polaritás! Akkor feszültség ejtő szerepe lehet. Sok az a hat volt a három volt körüli nyitófeszültségű LED-eknek. Rámértem, és esik is a diódán 0,75 volt ahogyan annak lennie kell.
Ez a fekete tömb a háromállású nyomógomb. Van itt egy áramkorlátozó ellenállás is. Ezen is esik egy voltnyi feszültség. Látható ott bentebb még egy ellenállás, az a középső négy LED-hez van, azon is esik 0,3 volt. A LED-eken 3,05 voltot mértem, szóval minden úgy van ahogyan lennie kell.
A középső négy LED-et tartó panel is csak úgy oda van heftelve az elolvasztott műanyag pöcök által. Persze nem kell súlyt tartania, szóval jó ez így. (valamibe bele kéne már kötnöm)
Az elemtartó fedele. Jól meghajtogattam, mondván ha eltörne, akkor nem tudom odaadni a megrendelőnek, és akkor stipi stopi enyém ez a szép lámpa. Nekem igenis tetszik! Még nem sikerült megideologizálnom, hogy mi a csudának nekem egy ilyen, de lehet, hogy venni fogok egyet magamnak is.
Gondoltam megnézem megy-e akkumulátorról. Már miért ne menne? Akkuról 230, elemről pedig 290 milliampert fogyasztanak a LED-ek.
Gyönyörű akku tartóm van ugye? Én magam barkácsoltam a fiam emeletes ágyának lábából. (azóta billeg egy kicsit) Berágtam az összevissza szétguruló aksikra, meg hogy sohasem sikerült négy egyformát elsőre kivennem.
Gondoltam csinálok néhány fotót ennek a lámpának a fényénél, csak most épp nappal van. Hol van itt sötét? Hát a sloziban! Meg a fejemben is, de abba nem fér bele a lámpa. Nem, nem kell segítened beletenni! Szóval ez a WC. Ez pedig a WC ajtó kilincse. Ha nem a LED-es lámpa világítana, akkor ez a körte. Ez pedig a lámpa fényének tükröződése az ajtón. Elég színtelen képek, hát legyen itt egy szép színes is a WC papírról.
Az előszobában le akartam fotózni a lámpácska fényénél a cipőket, de a lámpa belemászott a képbe. Szerintem így lett a jobb. Kifejezetten jól mutat, amint a LED-ek átvilágítanak a lámpa hátulján. Jó kis fénye van, simán lehet mellette olvasni.
Ez a rendetlenség az asztalom jobb sarkában. Már sokszor kitakarítottam, de valami ártó szándékú földmágneses sugárzásnak köszönhetően folyamatosan újratermelődik a felesleges holmik hada. Amúgy jórészt egy tárcsás kézibeszélő alkatrészei láthatók a képen. Egyszer talán az a project is valóra válik...
A képen jól látható, amint az UFO-k éppen el akarják rabolni a bal hüvelykemet. Szerencsémre erősebbnek bizonyultam az antigravitációs hajtóművüknél.
Mi lenne, ha a hagyományos izzót kicserélném egy ilyen LED-es lámpára? Azért még jóval kevesebb a fénye, mint egy hagyományos 100-as izzónak. Viszont ha körbe raknék egy sor LED-et az asztali lámpába, gépeléshez bőven megfelelne a fényerő.
Elővettem egy spirálfüzetet. Beletettem a lámpát a füzetbe. Besötétítettem és lefotóztam a látványt. Szép. A balra látható képen a kávésbögrémmel letámasztva kicsit elemeltem a papírt a lámpától, így jobban szóródik a fény. Hát ez még mindig elég pontszerű, de azért sokkal jobb belenézni mint a szokásos szűk sugárzási szögű fehér LED-be.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...