Linksys Router
(mert ilyen még nem volt, mert megkértek rá, pedig nem is értek hozzá)

Nem, nem az AKAI magnóról lesz szó, nem is a rozsdabarna villanymacskáról, de még csak nem is a medve párról! Mesélhetnék a balra látható zsebkendőmről megfázásom kapcsán, de maradjunk inkább a Furby alatt látható Linksys routernél. Bedöglött, s kiváló kollégám Andris reám bízta javításügyileg. No nem mintha értenék hozzá...
Így néz ki szemből. Érdekes lila színe van. Azt hiszem sikerült rátapintanom a router legesleglényegtelenebb jellemzőjére. Itt egy kisebb, meg egy nagyobb leírás, már ha érdekel valakit.
Ez egy jobbféle márkás masina. Munkám kapcsán sokféle döglött routert láttam, de ilyen gyártmányút még nem. Szóval tudom ajánlani. 9 voltos váltóáramú dugasztápról jár. Azaz a tápegység egyenirányító része a routerben van, nem a dugasztápban. Magyarra fordítva nem fog menthetetlenül tönkremenni, mikor véletlenül más tápot dugunk bele.
A doboz hátulja. Egy be, négy ki, meg egy bővítő csatlakozó. Nekem crosslink kábel jön a gépből, ezért ezt a visszafordító kábelt kellett bevetnem, különben a ledek sem kezdenek el világítani a kábel bedugásakor.
Így nyílik a doboz. A képre tessék odaképzelni a másik kezemet is, amint a doboz jobb oldalát lefelé feszíti. Biztosan létezik jobb módszer, de hatásosabb az nehezen képzelhető el. A doboz első, és hátsó részét áthidaló matricát a doboz kettétörése előtt át kell vágni, célszerűen egy késsel.
Ez a csavar tartja a panelt. Egy darabig rángattam feszegettem, mert nem gondoltam volna, hogy csavar is van a szerkezetben. Na szóval ez van a dobozban. Keresem a szavakat, de nehezen jönnek. Nem sok minden írnivaló van egy ilyen panel kapcsán. Hátulról sem különb. Még pár év fejlődés, és nem fogom felismerni az alkatrészeket. Még pár dioptria, és nem is fogom őket észrevenni...
Ez a tápegység részlete. Korrektnek néz ki. Igazándiból csak akkor tudom megjavítani, ha itt van a hiba. Egy kiszáradt elkó cseréje még éppen nem haladja meg a képességeimet.
Ez mondjuk nem valami szép látvány. Ott van az alkatrész alatt a panelből kiképzett "hűtőborda", de nem igazán vannak összecsavarozva. Manapság kifejezetten szokás a hűtést alulméretezni, no de így kihagyni valamit...
Rengeteg LED egy reset gombocska társaságában. A reset gombot kipróbáltam, de nem használt. Nem lehet hozzáférni a router webes felületéhez. Tulajdonképpen ez a szerkezet hibája. Nem működik, és nem is lehet hozzáférni a lényeghez.
Elővettem az egyik elkós dobozomat, és kiválasztottam egy kondit a sok közül. Gondoltam majd jól rányomkodom (esetleg ráforrasztom) a panelon található kondikra.
De ez nem egy járható út, illetve kényelmetlen, ezért inkább elővettem a képen látható oszcilloszkópot. Ezzel a műszerrel rá lehet mérni a kondenzátorokra. Ha csak a vonal megy le fel, akkor jó. De ha a kondenzátor lábain mérve jelet is látok, akkor ott baj van.
A kedvenc bonctűmmel döfködtem a panelt. Minden kondi jó, járnak a kvarcok, semmi látható hiba.
Ha nem hardver, akkor szoftver! Ez egy amolyan alaptörvény. Mit tudok én ezzel kezdeni? Frissítem a modemben található szoftvert. Van a gyártónak egy weblapja, itt le van írva hogyan kell. Le kell tölteni a "bin" fájlt, meg egy progit, elindítani, bejön egy kis ablak, bepötyögtem a dolgokat, lefutott a csík, megy a modem, bejön a balra látható login ablak, majd a kezelő felület, név jelszó beállít, és már be is lehet jelentkezni. Hát ennyi volt. Mindketten szerencsések vagyunk. Andris mert nem kell újat vennie, nekem pedig a (valószínűleg) ajándékba megkapott döglött routert nem kell elhelyeznem.
Ki is tettem a masinát az előszobába, mert holnap már vihetem is vissza a gazdájának. Egy kacattal kevesebb. Van itt kint már minden. Jobbra az a szép kis (nagy) rádió, egy Orionton aki szintén a szétszedtemre vár, de van denevér, és Hurvinek is. (ez utóbbi kettőt csakis Josh barátom kedvéért)

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...