ADSL szűrők tesztje
(meg még sok minden más is)

ADSL szűrők teszteléséről lesz szó, ezért be is gyűjtöttem mindenféle modemből egyet egyet. Hogy miért modem, mikor szűrőteszt lesz? Ki tudhatja mit miért tesz egy ilyen öreg ember mint én? Biztos nem vagyok normális. Valószínűleg öröklődik. A szüleim például évente megesznek egy teflon serpenyőt. Hiába mondom, hogy tányérból egyenek! Évente vehetek újat.
Az előző teszt szenvedő alanyai még itt hevernek az asztalomon. Persze azóta még egy hét sem telt el. A háttérben látható félkész (erős kifejezés) tárcsás kézibeszélőm összetevői viszont már több mint egy hónapja hevernek az asztalomon. Vagy kivágom a kukába a hozzávalókat, vagy össze fogom szerelni. Csak egy vak nyúl a megmondhatója melyik eset fog bekövetkezni.
Hoztam azért szűrőket is a teszthez. Mert hülye azért nem vagyok! (ebben a kérdésben erősen megoszlanak a vélemények) Siemens szűrőből például mindjárt hármat is hoztam. Az egyik annyira új, hogy még a papírdoboza is megvan. Kerekszélűből, és élesszélűből is megvan a három három darab.
Tájkép csata előtt. Nem adnám egy ázott macskáért ha tudnám mi lesz a teszt eredménye!
Ez a szegény Siemens lesz a szenvedő alany. Fel fogom boncolni. Ugye mennyivel jobb, hogy nem állatokkal foglalkozom?
A többi szűrőt bevágom a polcba.
Ja! Még laptopot is hoztam. Ezzel akartam nézni az adatokat, de aztán jobb megoldás akadt.
Mint a képen haloványan látható, tényleg hazahoztam az ADSL modemeket. Még szerencse, ugyanis egy Dlink 360R mindenképpen szükségeltetik a teszthez. A fotón Siemens modem is látszik, azt hiszem le akartam mérni a modemek bemenetének paramétereit. Vagy ha nem, akkor remélem volt valami értelmes indokom...
Dlink 360R ADSL modem, mellette lóg a fordító kábel. Nekem Dialcom modemem van itthon, annak crosslink kábele van. Azért kell ez a fordító toldó, mert a Dlink modemhez meg egyenes kábel kell. Bedughattam volna a gép hátába egy egyenes kábelt, de nem igazán férni hozzá, azért ez a "csavarintós" megoldás.
A modemet betettem a monitor és a hangfal közé (ide esett le), a kábeleket ízlésesen elrendeztem. (lógtak amerre akartak)
Térjünk vissza kicsit szegény Siemens szűrőhöz.
Illetve a Siemens szűrő belsejéhez.
Papír, toll, ceruza, feketekávé, türelem.
Kezdődhet a szűrő kapcsolási rajzának visszafejtése.
Valami még hiányzott. Mégpedig a másfeles szemüvegem. E nélkül aligha látom mi hová megy a panelen. A szemüveget végül az előszobában találtam meg a villanyóra tetején. Hogy miért ott van, az rejtély. Valami olyasmi oka lehet, mint ennek a medvének a kaputelefonon ülni. A teszt végeztével a szemüveget visszatettem a villanyóra tetejére, hiszen itt egyszer már megtaláltam.
Így kezdődik az ADSL szűrő. Két ellenállásnak látszó tárgy, ami mérve rövidzárként viselkedik, talán valamiféle biztosíték szerepe van. Majd az a kékszínű kerek túlfeszültség levezető jön. Utána a jobbra látható két darab 27 nanófarádos kondenzátor, és már el is jutottunk a szűrő ADSL kimenetéhez.
A tekercset ki kell venni, hogy megtudjam mérni. A tekercs jól be van forrasztva. Ehhez kell a képen látható Weller típusú forrasztópáka.
Meg gyanta, meg ón. Manapság olyan "soványan" vannak beforrasztva az alkatrészek, hogy még a kiforrasztásukhoz is ón kell.
Szépen feltöltöm a tekercs lábait ónnal. Ez azért is jó, mert hőtömeget képez. Jól megmelegítem az ónpacákat, aztán egyetlen mozdulattal kirántom a tekrencset a panelből.
Így ni. Az alsó sort már ki is ónszippantóztam. Ez előrevetíti, hogy a trafócskát szándékomban áll visszaforrasztani a helyére.
Gyorssatu. Betámasztom a panelt az asztalfiók résébe, rányomok a hasammal, nem billeg ide-oda forrasztás közben.
Kimértem a tekercset, és visszarajzoltam a bekötését. Ez van a szűrőben négyszer egymás után. A kondik értéke csökkenő tendenciát mutat. 15 nF, 12 nF, 10 nF, 8,2 nF.
Ugyanaz a rajz, de átláthatóbbra rajzolva. Hát ez így sem lett sokkal értelmezhetőbb.
Kiszedtem a rajzból a tekercsek felét, ezzel eltüntetve a tükörszimmetriát. Így már sokkal értelmesebbnek látszik a rajz.
Hol lehet a tekercsmérő kézi készülékem? Nem kell találgatni, begrétáztam a képen pirossal.
Jó kis szerkezet ez. Nem tudom pontosan mi van a dobozban. Emlékeim szerint ezt a valamit kit-ben vettem. Bármiféle tekercs berezeg amit rákötök. Sajnos a kimeneti frekvencia értelmezése nem olyan egyszerű, mint a kondenzátor mérőm esetében, itt ugyanis a dobozkán lévő képletet kell használni a kiadott frekvencia induktivitássá konvertálásához. (ez volt a nap legbonyolultabb mondata)
Ezt írta ki a frekvenciamérő. A dobozon található képlet szerint ez azt jelenti, hogy a trafócska tekercseinek induktivitása 93 mikro Henri. (legalábbis annak az egy tekercsnek amit kiszedtem ennyi az induktivitása)

Azon gondolkodtam, hogy kiszedem a többi tekercset, és azokat is lemérem. Az alkatrészeket feldobálom valami szimulátor programba, és modellezem a szűrő működését. Szamárság! Ez olyan egy értelmetlen tevékenység lett volna, hogy még az amúgy értelmetlen tevékenységekre szakosodott tenmagam is felhagytam a gondolattal. Visszaforrasztottam a tekercset a helyére, egyszer jó lesz még ez a szűrő valamire...

Inkább kezdjek már neki a szűrők mérésének. Az valahogy sokkal jobban érdekel. Nem hoztam haza krimpelő fogót, de "szerencsére" találtam egyet a szerszámos fiókban.
Már csak plug kéne, de azt is találtam. A kutya egye meg, van itthon minden. Nincs mire fogni az elakadást.
Még találtam plugot. Hogy minek itthon ez a sok kacat? Bezzeg plugtoldót azt nem találtam! (persze biztosan van itthon valahol)
Drótot is találtam, ezt a tesztet nem úszom meg.
Kiszórtam mindent az ágyra.
Gyártottam három darab készülék szimulátort. Márpedig ez az ha mondom! Gondolkodtam ellenállás kondenzátor kombináción, de lemondtam róla. Ez itt balra nem hogy HF, illetve RF, de minden szempontból rövidzárnak minősül.
Megblankoltam a drótok végeit, összesodortam, és leforrasztottam. Ezeket fogom a szűrők "phone" kimenetébe dugni a telefonkészülékeket szimulálandó.
Fogtam három drótot, és összeforrasztottam a végeiket.
Ez lett belőle. Egy bemenet, három kiment. A bemenetre jön a vonal, a kimenetekre jönnek majd az ADSL szűrők. A valóságban is körülbelül így van.
Lemértem mind az ötféle szűrőt. A méréshez ezt a programot használtam. A program csak a Dlink 360R modemmel hajlandó kommunikálni. A program nem telepszik fel, nem ül be a startmenübe, nem piszkálja a regisztrit, csak fut ahonnan elindítottuk.
A mérési összeállítás így nézett ki. Bedugtam a vonalat az éppen mért szűrőbe, a készülék felé menő kimenetbe rövidzárt dugtam (szürke drótocska), a szűrő ADSL kimenete az ADSL modembe dugva.

 

Az első körben kapott eredmények

  szűrő nélkül Siemens Kétlyukas Egylyukas Lekerekítettélű Élesszélű  
sebesség down/up 7840/512 7840/512 7936/512 7872/512 7904/512 7812/512 kbps
margin down/up 11/20 10/19 9/19 10/19 9/19 10/19 dB
csillapítás down/up 23/15 23/15 23/15 23/15 23/15 23/15 dB
adóteljesítmény down/up 19/12 19/12 19/12 19/12 19/12 19/12 dBm

Semmi értékelhető eltérés nem látszik. Az eltérések akár a mérés szórásának is betudhatók, hiszen a vonali paraméterek folyamatosan változnak. Némi magyarázat a mérési módszerhez: A szűrő nélkül azt jelenti, hogy a lakásba bejövő drótot mindenféle szűrő nélkül egyből az ADSL modembe dugtam. Aztán bekötöttem egyenként mind az ötféle szűrőt. A tesztprogram ablaka a következőképen néz ki:

Az adatok magukért beszélnek:
- Relative capacity: viszonylagos kapacitás
(minél kisebb a százalék annál jobb, azt jelenti vannak tartalék csatornák)
- Bit rate: adatátviteli sebesség
(jól láthatóan megvan amit a drót tudhat)
- Noise margin: jel/zaj viszony
(rendben van, az a jó, ha 10 feletti az érték, van tartalék a vonalban)
- Attenuation: csillapítás
(minél messzebb vagyunk a központtól, annál nagyobb ez az érték)
- Transmit power: adóteljesítmény
(ez nem mondott semmit, mindig azonosnak mutatkozott)

Így volt eredetileg. Négy készülék van a lakásban, mind leszűrőzve.
ADSL szűrő nélkül, készülékek mind lehúzva a vonalról.
Siemens szűrővel.
Egylyukas szűrővel.
Kétlyukas szűrővel.
Kerekszélű szűrővel.
Éles szélű szűrővel.

A spektrumképeken semmi különösebb számottevő említésre méltó eltérés nem látszik. Az a beszakadás 414 kHz-en állandó, valami zavarjel lehet ezen a frekvencián.

Akkor most jöjjön a triplaszűrős mérés. Ezzel azt modellezem, mintha három szűrő lenne a vonalon. Mindhárom szűrőbe készülék lenne dugva, és mind a három készülék kézibeszélője fel lenne emelve. Mondhatni ez a legrosszabb állapot ADSL szempontból.
Lemértem három Siemens, három kerekszélű, és három élesszélű szűrővel is a paramétereket.

 

Hármasteszt
(háromféle szűrő hármasával)

  Siemens Lekerekítettélű Élesszélű  
sebesség down/up 7872/512 7872/512 7840/512 kbps
margin down/up 9/19 9/19 11/19 dB
csillapítás down/up 23/16 23/15 23/15 dB
adóteljesítmény down/up 19/12 19/12 19/12 dBm

Már megint nem sikerült semmi értelmeset mérnem. Ez egy ilyen nap. Szerencsémre jó a vonalam, az ADSL egyáltalán nem zavartatja magát, megy tűzön vízen keresztül.

Nézzünk néhány spektrumképet

Három Siemens szűrő, ugyanabban a felállásban mint már fentebb leírtam.
Három kerekszélű szűrő.
Három élesszélű szűrő.

A fenti képeken újra semmi különösebb eltérés nem látható. Gondoltam megmérem a millivoltmérővel, hogy mégis mekkora jelszintet produkál az ADSL. Kb. 2 volt zajként jelentkező jelet sikerült mérnem a vonalon, miközben az ADSL szinkronban volt. Ez a "zaj" természetesen azonnal eltűnik amint az ADSL kiesik a szinkronból. Viszont a spektrumkép azonnal ronda lett.
Íme:

De hogy mitől? Hiszen a millivolt mérő műszer bemenetén nem nagyon van zaj, ha volna nem is tudna rendesen mérni. Jól láthatóan leromlottak a csatornaparaméterek. Na akkor egy kis magyarázat az ábrához, hogy értelmezni lehessen. Szóval a képen függőleges kék oszlopok láthatók. (ha esetleg nem ugrott volna be) Ezek az oszlopok jelentik a használható csatornákat. Felül a csatornakiosztás számozása látható. Ha nincs meg a kék oszlop, akkor az a csatorna (frekvencia sáv) kiesett a használhatóak közül.  Alul a frekvenciaskála látható, melyről leolvasható, hogy melyik csatorna milyen frekvencián üzemel. Balra az elérhető átvitt bitek száma. A kék oszlop magassága azt jelenti, hány bitet lehet átvinni az adott csatornán. Ha magas a kék oszlop, akkor sok bit fér át rajta, ha alacsony, akkor kevés bitet tud átvinni.

 

Kisütök valamit

Elsősorban néhány csirkecombot ebédre, valamint a balra látható konstellációt. Le is rajzolhatnám, de inkább elmondom. Soros 100 nF, soros 700 Ohm körüli ellenállás, párhuzamos 700 Ohm körüli ellenállás. Ezzel a jelet kb. a felére osztom.
A 100 nano Farádos kondenzátor csak azért kell, hogy ne "fogjam" a vonalamat a párhuzamos ellenállással. Ezen a képen az látható, amint két 700 Ohmos ellenállás (sárga rudacska) van párhuzamosan kapcsolva, azaz a jelszint kb. a negyedére van leosztva.
Itt pedig az ellenállásokkal egy 10 nanofarádos kondenzátort is párhuzamosan kapcsoltam. Ezzel végre sikerült szimulálnom, hogy messze vagyok a központtól, gyenge a jelszint, rosszak a magasabb frekvenciás átviteli paraméterek. No le is rajzoltam. Itt van egy mérés az EWB programmal, miszerint a kapcsolás 177 kHz frekvencián 18dB csillapítást okoz.

 

A kapott mérési eredmények

  szűrő nélkül felére osztva negyedére osztva + 10 nanós kondi  
sebesség down/up 7840/512 6752/512 6688/480 4256/416 kbps
margin down/up 11/20 10/9 10/9 12/9 dB
csillapítás down/up 23/15 37/29 39/30 45/31 dB
adóteljesítmény down/up 19/12 19/12 19/12 18/12 dBm

Végre sikerült belerombolnom az adatátviteli sebességbe. A jel/zaj viszony is változott, romlott, hiszen levettem a jelszintből az osztóval. Persze ez a program a modemet kérdezi le itt, amit a munkahelyen használok, az pedig a DSLAM-ot kérdezi le a központban, lehet ha azt nézném mást látnék. A csillapításon nagyon jól látszik, hogy (kemény munkával) sikerült rontanom a vonal minőségén.

Nézzük akkor a spektrumképeket

Jelszint felére osztva.
Jelszint negyedére osztva.
Bekötve a párhuzamos 10 nanófarádos kondenzátor.

Hinnye de szépen látszik a vonali minőségnek az ő borzalmatos lerogybanása! Ez már igen! Ezt már szeretem. A haladás az kérem haladás, akár előre, akár hátra!

Akkor kezdem megint

Kipróbálom mit ront a helyzeten a három párhuzamos Siemens szűrő. Valami hatásának csak kell lennie.
Meg a három élessarkút is kipróbálom.
Elővettem a woblert is. Annyi mindenre jó ez a műszer. (titokban megveregettem a vállam) Azt a galádságot követem el vele, hogy a műszer kimenetét a soros 700 Ohmos ellenállásra kötöm, s így külső zavarjelet adok az eredeti ADSL jelekhez, kiütve ezzel a használatból néhány csatornát. Először a felső csatornákba (downstream), majd az alsókba (upstream) zavarok bele.
Majd egy fix frekvenciával kiütök a használhatóak közül egy csatornát.
Mivel van markergenerátor is a woblerben, s annak a jelét is kivezettem az előlapra, ezért csak a játék kedvéért bezavarok az ADSL-nek egy 100 kHz 5 voltos négyszögjellel.

 

Íme a mérési eredmények

  + 10 nanós kondi siemens haromszor elesszeluharomszor woblerrel zavarva  
sebesség down/up 4256/416 4352/416 4416/448 4768/512 kbps
margin down/up 12/9 12/9 11/9 11/16 dB
csillapítás down/up 45/31 45/31 45/31 31/19 dB
adóteljesítmény down/up 18/12 19/12 18/12 19/12 dBm

Valahogy nem igazán érdeklik a paramétereket a szűrők. Mintha ott sem lennének. Pedig jól dugtam össze a drótokat. A wobleres zavarásnál érdekes dolog látszik. Felment az adatátviteli sebesség, javult a jel zaj viszony, csökkent a csillapítás. Persze ennek megvan a jó oka. Mérési hibának hívják. Mégpedig az okozza, hogy a wobler kimeneti fokozatának 50 Ohmos belső ellenállása gyakorlatilag rövidre zárta a vonalromboló ellenállásosztó soros tagját. Így az osztó nem osztó, nem csillapítja annyira a hasznos jeleket.

Nézzük akkor a spektrumképeket

Siemens modem háromszor.
Élesszélű szűrő háromszor.
Woblerral zavarva a felső tartomány. Jól látszanak a "kiirtott" csatornák.
Woblerral zavarva az alsó tartomány. Jól látszanak a csökkent zöld oszlopok.
Woblerral kiütve az 580 kHz frekvencián található csatorna.
100 kHz markerjellel zavarva. Mivel ez a jel szép négyszögjel, jó sok felharmonikussal, ezért jól belezavart az egész spektrumba.

 

Nézzük mi van a többi modemmel

Ez a nyomorult nem akar szinkronizálni.
Saját modemem, kaptam egy ügyféltől, azt csinálok vele amit csak akarok. Tulajdonképpen az összes modemmel ugyanígy vagyok...
Kiszedegettem az aljából a csavarokat takaró gumidugókat, és felragasztottam a billentyűzetre a többi mellé. Elárulhatnám, hogy miért gyűjtöm őket, és miért pont itt, de nem tudok semmi értelmes magyarázattal szolgálni. (sokszor vagyok így)
Gondoltam csak rájövök mitől nem megy. A tápegység környékére saccoltam be a hibát. Csak a tápegység része lehet a beteg, mert ahhoz van alkatrészem.   :o)
Elővettem a szkópot az ő rejtekhelyéről, hogy rámérek vele a kondikra. Valamelyik biztosan ki van tikkadva. Mire megtaláltam az RCA-BNC átalakítómat addigra...
Bemelegszik a szkóp, erre mit látok? Világít a második led is a panelen, azaz sikeresen összeszinkronizálta magát a modem a központtal. Na ezért utálom én ezt a modemet. Mire összeáll, addigra én már rég szétszedtem. A lényeg a lényeg, a tesztelő program nem látja ezt a modemet.
Kellene egy Askey modem, azt is megnézném. Talán a döglött router mögött...
Igen, eltaláltam. A második modem jó is volt ami leszedtem a polcról. De sajnos ezt sem látja a tesztelő program, és a Dlink 360T modemet sem. Marad a 360R változat.

 

Már elpakoltam, de vissza kellett raknom a Dlink modemet

Mégpedig azért kellett visszaraknom, mert teljesen elfelejtkeztem a legszokványosabb hibáról. Már nagy a fejem a sok méréstől, kezdem elfelejteni mi hová való, meg minek is fotóztam le. Na szóval a készülék a vonalon szűrő nélkül esetének fennforgásáról van szó.
Majd két készülék szűrő nélkül a vonalon. (ha volna fölös időm és energiám, simán feltalálnám, a három, a négy, sőt az öt készülék a vonalon szűrő nélkül felállást is)
Készülék felemelt kézibeszélővel. Ettől azonnal elbontott az ADSL. A beszélő lerakásakor úgyszintén bontott.

 

Lássuk akkor a spektrumképeket
(mert táblázatot azt már nem csináltam)

Csak a modem szűrővel. Tökéletes. Senki sem panaszkodik akinek ilyen vonala van. Aki mégis, annak egyszerűen elvágom a drótját.
Egy készülék szűrő nélkül, látszik a kék oszlopok magasságának csökkenése.
Két készülék szűrő nélkül, itt még jobban látszik a jelszint csökkenése.
Egy készülék szűrő nélkül beemelve. Még szép tőle, hogy így is összeszinkronizált. Itt az egész tesztkép ha érdekel.

Most már csak ezt a sok kacatot kell elpakolnom valahová...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját wefelület alól. Ott leszek a spam mappában...