Nixi csöves frekvenciamérő
(végre)

Vannak régi adósságok, már szinte rejtegetem őket. Itt van például a nixi csöves frekvenciamérő. Ugyan nem látod, de itt van ha mondom!
Ez még nem az, ez egy Tesla B4-es magnó, ebbe már belenéztünk régebben. Viszont akkor mi a fenét keres ez itt? Azt hiszem ki akartam pofozni, de aztán úgy döntöttem hogy van nekem jobb magnóm is, nem éri meg a fáradtságot. A hangszórót meg a számlálót már úgyis kiszedtem belőle. Most akkor két eset lehetséges:
- a, itt fog megrohadni ez a magnó a torony aljában
- b, öten jelentkeznek rá hogy ez a roncs az ő szívük minden vágya
Na ez az! Na ez az, hogy mit keres egy ilyen dög az éjjeliszekrénykém mögött? Azért van itt, mert felhoztam a pincéből, hogy majd szétszedem. Gondoltam ha itt van a szemem előtt, csak kedvet kapok hozzá. De nem így történt! Inkább eldugtam...
Van itt még egy órásrádió, de még ha csak ez az egy volna! Ezt a készüléket a neve miatt vettem meg. Persze nem egy Tápi de Lux, de azért a Panashiba se egy mindennapi név!
De folyton mellébeszélek, ahelyett hogy a lényegre térnék...
Szóval itt ül bent ez a hatalmas dög. Ez egy Selena típusú orosz táskarádió. Tulajdonképpen egy VEF, csak van benne URH. Meg hangszínszabályozó. Meg térerőmérő. Meg hálózati tápegység. Dobváltó. Meg a doboza fából van. Persze mindettől dög nehéz! De mi is a táska szó jelentése? Valami olyan dolog aminek füle van, és kézben lehet vinni. Van füle, vinni is lehet (már aki bírja), tehát stimmel a meghatározás.

 

 

Ez bizony működik!

 

 

Visszatömködtem a dolgokat, a keletkezett helyre bedugtam a Terta 811-est, úgy sem nyúltam hozzá már több mint egy éve...
Töcsök mackó igen szomorúan vette tudomásul, hogy eltűnt alóla a nagy zöld doboz ami eddig a seggét nyomta...
De félre a mackóseggel, jöjjön a lényeg! Nem egy mai darab ez a műszer. Se a színe, se a formája, de azért a maga módján szép. Úgy emlékszem pár éve egy ezresért vettem a kukáspiacon. Ne kérd, már régen megvan az új tulajdonosa!
A kapuidő azt jelenti, hogy ennyi ideig vesz mintát a bejövő jelből. Az "ELL" meg gondolom valamiféle ellenőrző funkció lehet. Nekem is volna ilyen a frekvenciamérőmön, csak nem működik. Nézegettem a rajzot amit készítettem, hát nem csoda hogy nem megy! Nem is értem mit akartam. A rajz szerint semmi értelme ennek a kapcsolóállásnak. De nem is csoda, hiszen én meg a digitális áramkörök...
Szépen magyarul rá van írva a neve. Ez manapság nem divat! Minimum egy jól csengő angol név kell a terméknek! Hogy az ügyfelek nem értik az levan... Érdekesség hogy a hálózati zsinór a készülék előlapján megy be. Mellette a hálózati kapcsoló, még jobbra a földelő banánhüvely. A banánhüvelytől jobbra valami embléma nyoma látszik. Biztos fontos volt, mert cefetül oda van rögzítve!
Ez a doboz teteje. Szép nagy lyukak vannak rajta, simán beesik a készülékbe egy hármas csavar!
A készülék oldala. A hordfül szolgál lábként. A készülék füle mintha kicsit túl lenne méretezve, nem olyan nehéz ez, hogy két embernek kellene vinni!
Hátul van egy hosszú lyuk, belülről hűtőrács.
A készülék alja. Az alsó fület kihajtva, az oldalsókat pedig fel, kicsit felfelé néző műszert kapunk eredményül.
Ez hülyeség, ennek alul van a szemöldöke! Vagy lehet fordítva nézem?
Hogy a két lyuk mit keres ott, azt nem tudom, de az alattuk látható téglalapok gumiból vannak. Azért vannak ott, hogy a fém fül ne üsse a dobozt. De minek is dumálok, nézzük meg az eredményt videón.

 

 

Legalább megpróbálták...

 

 

Bedugtam a konnektorba, mégis mi történhet? Tulajdonképpen bármi. Igen bátran nyomok be a hálózatba mindenféle piacon vásárolt kütyüt, eddig még egyik sem okozott galibát. Persze ami késik, az nem múlik. Van itthon piaci hajszárító. Ha kigyullad legfeljebb bedobom a vízbe, úgy is ezért vettem...
Szépek ezek a számok, bár szerintem mind egyszerre világít!
Időalap be? Ezek szerint nem volna benne időalap? No majd megnézem alaposan. A bal oldali csatlakozó biztosan szabványos, csak nincs itthon ilyenem. A jobb oldali meg mintha egy fél dugó lenne.

 

 

Igen, ez az!

 

 

Pár műszer még itt maradt az asztalomon, ilyenkor jól jönnek. A HF jelgenerátorból veszek jelet a frekvenciamérő teszteléséhez.
A műszerzsinórok végén banánhüvely van, a műszeren meg BNC csatlakozó. De hol találni BNC -- banándugó átalakítót?
Például az "átalakító" feliratú dobozomban.
Ez meg se röccen! Stabilan állnak rajta az összes számok!
A szocializmusban mindenen volt címke! Ha nem fémből szegecselve, akkor legalább papírból zsinegelve, de volt!
Így elsőre nem sok minden látszik benne. Titokban reménykedtem hogy még tranzisztoros lesz a belseje, de nem...
Balra a hálózati trafó, jobbra a műszer bemeneti fokozata látható. Az egyetlen hely ahol nincs jó helyen a trafó egy műszerben, az közvetlenül a bemeneti fokozat mellett van.
ADZ12-es tranzisztor. Nem egy szokvány a mérete, kb. akkora lehet mint egy 50 forintos pénzérme. Szép nagy hűtőbordán van, gondolom ez állítja elő az 5 voltot az áramzabáló TTL IC-k számára.
A tápegység további alkatrészei.
Szerintem ez egy szokvány 723-as IC, csak el van rejtve a típusszáma a feliratban.
A négylábú lépegetők diódahidak. Persze nem mennek sehová. Hiába is van lábuk ha egyszer belevannak forrasztva a panelba.
Ez a bemeneti fokozat panelja. Van itt pár érdekesség.
Itt van például ez a kondenzátor. Minőségi darab, nem magyar termék. No nem mintha szidnám a magyar kondikat, de akkoriban amit gyártottunk jórészt nem voltak műszerbe valók.
Ez a nagy szürke is egy kondenzátor, ez se itt készült! Gondolom alacsony belső ellenállású tantál kondenzátor. Kell is ide, mert a TTL IC-k rendesen rángatják a tápot, illik azt jól megszűrni.
A 7413-as IC-ben két darab Schmitt trigger van. Ez az áramkör arra való, hogy határozottan kapcsol. Beleküldünk valamilyen jelet, ő meg eldönti hogy az TTL szempontból igen-e vagy nem.
Itt kicsivel több az IC mint az előbb mutatott panelen, de azért nem olyan nagyon sok. Jól átlátható, szinte lerí a kapcsolási rajz a panelről.
Itt jön be a hálózati zsinór, egyből bele a hálózati kapcsolóba. Biztosíték az meg sehol!
Sikerült némileg oldalról lefotóznom a kondit. 100 mikrós és orosz! A TTL IC-k tápfeszültségét szűri. Jól látható, hogy a korabeli panelen nem volt egy tartósnak számító dolog a rézfólia. Ha nehezebb alkatrészt, vagy vezetéket forrasztottak egy lyukba, akkor oda beütöttek egy csőszegecset.
- a 7441-es BCD-ből decimálisba dekódoló is kijelző megható
- a 7475-ös 4 bites tároló
- a 7490-es pedig 10-es osztó (illetve egy kettes meg egy ötös)
A 7490-es számolja a beérkező impulzusokat, a 7475-ös eltárolja a számokat, a 7441-es pedig kiírja őket a kijelzőre.
Még TTL logikai IC-k. Három orosz jut egy amerikaira.
Furcsán vékonyak a fóliacsíkok a panelen.
Hosszú drótlábú miniatűr valami.
De nézzünk be a két panel közé.
A tápegység panelja alulnézetben. Itt vastagok a fóliacsíkok, így is kell lennie.
A TTL logikai egység paneljának nyomtatási oldala. Nem egy bonyolult mintázatú nyáklap. Később az egyszerűbb (és kisebb) műszerek könnyebb készítésének céljából erősen összevonták a dolgokat.
Itt a nixi kijelző csövek lábainak dróttal való bekötését látjuk. Szóval azt találta ki a Texas hogy egybeépítette a számlálót a tárolóval, kijelző meghajtóval, és magával a számkijelzővel. Persze nem nixi csővel, hanem már 7 szegmenses LED kijelzővel. Ilyen TIL sorozatú áramkörökkel még az én szintemen se kunszt megépíteni egy frekvenciamérőt.
Összevissza van taknyolva a panel, tele van átkötésekkel.
Próbáltam adni neki kívülről időalapot, de semmire sem reagált. Nem forszíroztam különösebben a dolgot, majd az új gazdája megjavítja ha akarja. Amúgy nem egy bonyolult műszer, jól átlátható felépítmény.
Mondjuk az építmény itt ott kissé vaskos. Sok benne az "ez volt a lakatos műhelyben" típusú durung anyag. Mintha csak úgy felvett volna a konstruktőr valamit az udvaron a földről "ez biztos jó lesz" felkiáltással.
Az előlapot ötös vagy hatos csavar tartja, nem látom már jól...
...mint ahogy a nixi csöveket sem. Nem akartam lebarmolni a műszerről az elejét (akartam csak nem jött) csak azért hogy láthassunk egy csuporra való piros szín áttetsző üveggombócot.
Na ebből ennyi elég is volt, keresek valami mást ami útban van, vagy nagy, vagy nincs útban, és kicsi, vagy valakinek fontos, vagy nekem fontos, vagy lehet akár teljesen érdektelen is...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...