Picike hangfal
(mee ocó vót)

 

Megvettem a piacon ezt a két brutális hangfalat. Gondoltam a tartalék géphez éppen jó lesz. Pici, elcsipog ha valami hangra lennék kíváncsi.
De jó hogy "antimagnetic", kár (dehogy kár) hogy az LCD monitor nem tud a mágneses mezők létezéséről... Az alsó határfrekvenciának megadott 30 Hz az eleve kamu! Legfeljebb akkor tud a dobozka ilyen mélyre menni, ha magam lengetem ekkora sebességgel. Az impedancia pedig értelmezhetetlen! Mégis mi 4 Ohm egy aktív hangfal esetében? Mert a bemeneti impedanciát lemértem, az 3.500 Ohm.
Multimedia speaker system, sejtettem amint megláttam... A 100 wattra is mertem volna kötni egy fogadást. Az meg hogy kínai termék, az számomra egyáltalán nem volt kétséges.
Itt kapja az energiát, mármint USB kábelen keresztül. Az USB derótban 5 volt és maximum fél amper van. P=U*I, azaz 5*0,5=2,5 watt. Ennyit az előbb említett 100 wattról...
Tegyük fel próbaképpen megküldeném ezt a kis hangszórót 50 wattal. Áhh, nem teszek én ilyet! Mármint _már_ nem teszek. Kipróbáltam én ezt a dolgot régebben. Álltam az erősítőm előtt egy 100 Watt feliratú autóhangfallal. Odatekertem neki azt a 100 wattot. Nézegettem a dobozkát, vajon mit tesz a megkapott energiával. Hát nem hővé alakította?
A másik dobozban található a szerkezet lelke, azaz maga az erősítő. Hát ez bizony elég komolytalan. Legalább egy hűtőborda valahová? Tőlem lehet akár műanyagból is, csak legyen!
A panelen látszik az univerzalitás. Ott a helye a tápegységnek. Rá is szorulna szegény. No nem a hangerőt hiányolom, mert az éppen elégséges átlagos esetekre. De a zaj! Csak azt tudnám feledni... Az USB kábelen keresztül un. földhurok keletkezik, és ami zaj csak van a számítógép 5 voltján, azt mind szépen hozza ez a dobozka.
TEA2025B Ez az IC az erősítő egy személyben. Belül sztereó, szóval legalább ez a része nem kamu. Van róla adatlapom is. Hídban sem tud ez az IC 5 wattot, nem hogy százat...
Ezek a csavarok tartották össze a két dobozt. Ez kérem pozitívum! Manapság a beugró, majd szétszedéskor biztosan letörő műanyag pöcök a divat. Ez meg itt rendesen össze van csavarozva. A hangerő gombot például csak kombinált fogóval tudtam letépni, tudom hogy ez lényegtelen de így történt.
A hangerő szabályozó potenciométer is rendesen oda van csavarozva. Még jó, hiszen ő tartja a helyén az egész panelt. Ez így egy ügyes megoldás. A potméter háza a dobozhoz van csavarozva, ha túltekernénk a gombot, akkor a dobozra visszük át az erőt. A másikféle megoldás az, hogy a panel van rögzítve, beleforrasztva a potméter, de csak a lábai tartják. Ha erőltetjük, akkor feszegetjük kifelé a potit a panelből.
Feltehetjük a kérdést: Miért szedsz szét mindent Géza? No de ha nem szednék szét mindent, akkor te most mit olvasnál?
A szokásos mosogatós játék következik. Ez kicsit kényszeres, de ha semmi más hibám se volna... Ránézésre nem volt ugyan mocskos, de hát mégiscsak a kukáspiacon vettem...
Száradás közben ez az egyfülű medve vigyázott a hangfalakra, mégpedig pontosan olyan professzionalitással, ahogyan ezt a feladatot az egyfülű medvék évmilliók óta teszik.
3,5-ös rugós audió toldó kábel. Pár éve vehettem a piacon mert olcsó volt. Most jött el bevetésének ideje. Rengeteg kacat van itthon, ami évek óta arra vár, hogy történjen valami olyan, amikor éppen rájuk lesz szükség.
Az asztal alatti résen át kell (lehet) hozzáférni a számítógép hátuljához. Még jó hogy nem sűrűn van rá szükség...

Értékelés

Ha nem lenne a földhurok miatti alapzaj, azt mondanám jó az ár érték aránya. Persze azért így is használható, ha zenére nem is, de megnéztünk "rajta" néhány filmet, és nem volt zavaró a hangja. Szóval nem lőttem nagyon mellé, tartaléknak éppen jó lesz.

 Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...