Pici 56k modem
(megtetszett a doboza)

Kis aranyos modem, alig 10 centi széles. Jobbféle, mint az USB-s modemnél említettem, tele van az eleje LED-ekkel. Tulajdonképpen a dobozáért vettem meg. Akármit is bele lehet építeni egy ilyen jópofa dobozba. Mikor még a mechanikai munkákban nem voltam ilyen jó (plafon repedezik), szóval valamikor nagyon régen igencsak hiányoztak a használható dobozok. Ha került valami, azonnal belaktam.
A modem hátulnézetben. Power kapcsoló, bár mivel eredetileg dugasztápról üzemel a modem, ez nem sokat számít, hiszen a trafócska így is úgyis enni fogja az áramot. Van itt még egy soros port csatlakozó, és egy vonal bemenet.
Alulnézet. A lyukak gondolom a hűtés miatt vannak. De rosszul gondolom, ez nemsokára ki is fog derülni.

Van négy gumilába,
Mindenféle matricája,
Én most azt gondolom,
Nincs erről mit mondanom.

Nem csavarozva van, egyszerűen össze van pattintva. Persze ez még békebeli megoldás a maiakhoz képest. Ez a konstrukció nem úgy néz ki, mint amit ne lehetne rengetegszer szétszedni összerakni.
Ennyi darabból van. Tovább nem bontható roncsolás nélkül! Már így is kipattintottam a műanyag keretből az elő és a hátlapot. Eredetileg volt egy hetedik alkatrésze ami a dugasztáp volt, de azt nem kaptam meg hozzá. Persze mit akarok 100 forintért?
Ez van a szép zöld panel közepén. A felirat szerint 8Ω 0,25W még a PMPO előtti időkből. Hát ez bizony pont úgy néz ki mint egy hangszóró mágnese.
Mert az is! Általában valami aprócska nyákba forrasztós apróság szokott lenni a modemekben hangszóró címszó alatt. Hát itt rendesen meg van oldva a sustorgás hangosítása.
Persze meglehet nem véletlen a valódi hangszóró használata. A békebeli un. voice modemeken volt egy ki és egy bemenet, hangkártyaként látszottak az operációs rendszerben. De ezen a modemen nincs csatlakozó mert eleve kaptunk hangszórót és mikrofont. Ügyes, nem kell külön beledugdosni semmit.
Relé. Már éppen ujjongtam volna, hogy leválasztja a készülékeket mikor a modem használja a vonalat. De hát ehhez vonal kimenetnek is illene lennie, az meg nincs. Szóval valószínűleg "csak" saját magát választja le a vonalról ha éppen nem ő használja.
Elsőre elég hülyén néz ki ez a részlet, de van benne ráció. Az ívelt rugózó lapocska nekinyomja a stabilizátor IC-t az alumínium doboznak. Hűtés! Igazi hűtés!
A tápegység részlete a panelen. Kapcsoló, diódahíd, pufferelkók, stabkocka, klasszikus felépítés. Persze a manapság divatos kapcsoló üzemű tápoknak jobb a hatásfokuk, de mint azt tapasztalhatjuk cserébe rövidebb az élettartamuk.
Vonali illesztő trafó. Rajta van a gyártó telefonszáma. Valahol már láttam ilyet, ez sem divat manapság. Szóval ez a trafócska arra jó, hogy az apróbb villámokat távol tartja a modem agyától. A DSP azaz a Digital Signal Processor viszonylag kényes az ilyesmire.
LED sor, szinte alig lehet kivenni. Persze nem csoda, hiszen SMD, azaz felületszerelt LED-ek. Az alkatrész lába fémből van, a fém az drága...
Adtam neki áramot a tápegységemből, szépen el is indult a modem három LED is világít rajta. Persze nem látszik valami jól, de még mindig jobb mint ez a kép. Ki is próbálhattam volna, de most túrjak valahonnan soros kábelt? Felesleges, hiszen úgyis csak a doboz miatt vettem meg ezt a modemet...
Szóval a lényeg a doboz! Alumínium profilból van, csak vágnom kell egy azonos méretű nyáklapot, beletolom a dobozba, eleje háta, és már készen is van a valami. Persze hogy mi lesz a dobozban az jó kérdés. Ha egyszer a távoli jövőben a véletlenek hihetetlen láncolataként mégis elkészül a doboz új tartalma, akkor majd belinkelem ide, de manapság nem kapkodom el a dolgokat. Végül mégis került új tartalom a dobozba, de nem általam. Valakinek megtetszett ez a doboz, én meg elpostáztam. Legalább jó helyre került!

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...