19k2-es modem
(egyrészt a doboza miatt, másrészt hogy ilyen is legyen)

Ez nem egy szokvány bolti modem, ez un. ipari eszköz. Mindenféle cégek adatátviteli igényeire van kitalálva. Maximális adatátviteli sebessége 19k2, szóval nem egy mai darab.
Így néz ki hátulról. Tulajdonképpen nem mindegy? A belseje gyakorlatilag használhatatlan, viszont a doboz az jópofa, könnyen használható. Ej ha egyszer végre csinálnék valamit, volna mibe beszerelnem...
Adatlap. Minden rá van írva. Valódi német gyártmány, szóval ez még nem Kínában készült mint manapság minden. Hogy a hálózati frekvencia tűrését miért kell megadni? Ez az adat a világ minden táján van annyira fix hogy lényegtelen legyen. Mindenesetre az azért látszik, hogy mindegy neki hogy 50 vagy 60 Hertzes a hálózati frekvencia. Szóval van belül tartalék. Készül (erős túlzás) egy méréssorozat abban a témában, hogy az általam elérhető (mindből van itthon) ADSL modemek milyen mértékben képesek tolerálni a hálózati feszültség csökkenését. Gyanús, hogy a távoli végpontokon nem csak a telefonközponttól van távol a modem, hanem az erősáramú trafóháztól is.
Csavar! Jó jó tudom... Kezdek unalmas lenni... A sárga matricát percekig néztem mire rájöttem mit akar ábrázolni. Jobbról benyúl egy kéz ami át van húzva. Ez a piktogram kiötlője szerint azt jelenti, hogy ne akarjuk kivenni a csavart a helyéről. Amúgy nem is lehet, mert kitekerve sem esik ki, ott marad a doboz aljában. Ez egy olyan szép megoldás a csavarok elvesztése ellen, hogy teljesen kiment a divatból.
Valójában a sárga piktogram ESD (Electrostatic Discharge) érzékenységet jelöl. (THX Leto) Vagyis ha elektrosztatikusan feltöltődve tapenoljuk a doboz belsejét, akkor a doboz lelke (processzor és társai) el fog halálozni. Ha benyúlunk az alant látható sárga lapocska alá, akkor pedig nekünk lesz végünk.
Ez van belül. Mint már többször említettem csak egy zöld panel. Ez egyszerűen unalmas. Kénytelen leszek legközelebb valami érdekesebbet szétszedni. Legyen mondjuk, legyen mondjuk... egy Univeka? Abban csak nincs zőőd nyáklap! Az a sárga lapocska a hálózati feszejes részre van rácsavarozva. Ha már kinyitottad, ha már belepiszkálsz, ha már nem húztad ki a konnektorból, azért még nem kell belehalni a történetbe. Ez egy furcsa európai gondolkodásmód...
Ez aztán az igazi modem! Valódi "műszerfala" van! Ezen aztán vannak LED-ek rendesen. Ha mást nem is, de ezeket például ki lehet termelni a dobozból.
Mit LED-ek! Ez bizony nem hogy LED, hanem mindjárt egy hétszegmenses számkijelző. Méghozzá három digites! Nem hogy majd a szoftver, hanem maga a modem írja ki az adatátviteli sebességet. Na ez nem szokás egy kommersz asztali modem esetében.
A panel másik oldala. Nem sok hasznosíthatót látok rajta. Talán a hálózati trafó, esetleg néhány kondi, no meg a LED-ek. Szét se nagyon lehet szedni apróbbra.
Hibabejelentés a hálózati trafón. Szóval ezek a modemek nem telefon vonalon lógtak, azaz nem hagyományos telefonközpont volt a drót másik végén, hanem egy direkt adatátvitelre való központ. A papírka arról szól, hogy ha újabb központra van kötve a modem, akkor a D2-es LED nem fog világítani. Jó ez, szereléskor nem keressük a nem is létező hibát. Apróbb vasgolyó azért beesett a logikai fogaskerekek közé, ugyanis ki fog belenézni a modembe elolvasni ezt a papírt?
Ez a két sárga valami véd minket attól, hogy beletapenoljunk a hálózati feszültségbe. Persze akinek csavarhúzót adott az Úr, annak semmi akadály sem gördülhet az útjába a mennyországba vezető úton! Ha meg mégis, akkor ott a csavarhúzó...
A hálózati kábel ide volt csatlakoztatva. Hogy hol jött ki a dobozból eredetileg, azt nem tudom. Nem látni semerre a kábel kivezetésének helyét. Nincs más hálózati csatlakozási lehetőség! Lehet, hogy a hálózati táplálás csak egy opció? Lehet hogy ez a modem távtáplált? Majd rákérdezek az illetékes kollégánál. Mindenesetre ami a képen látszik az szigorúan tilos! Soha de soha ne vezessünk hálózati feszültséget műszerzsinóron! Ez a rövidebbik út a másvilágra...
Ez a drót másik vége. Nem szabad banándugót dugni a konnektorba! Nem erre van kitalálva! Könnyen hozzá lehet érni a fémes részekhez. A 230 voltos hálózati feszültség pedig kisebb érintésre is akkorát rúg, hogy kiugrik a hajadból a dauer! És akkor még olcsón megúsztad egy újraondolálással...
Kapott a doboz áramot, tessék neki világítania. S lőn világosság. Először nagyon ragaszkodott ehhez a 9,6-os kiíráshoz, de addig nyomkodtam míg végül sikerült más egyéb karaktereket is a kijelzőre varázsolnom.
Ezekkel a gombokkal lehet manipulálni a dobozt. Ez sem szokás egy hagyományos modemen. Általában semmiféle külső beavatkozó szerv sincs rajtuk. Persze mindenre van ellenpélda. Egyszer láttam (és majdnem meg is vettem) egy egészen varázslatos modemet a kukáspiacon. Szóval némely modemen volt egy DIP tokos kódkapcsoló, vagy egy takarólemez mögött pár jumper. Hát ezen az említett modemen körbetekerhető kódkapcsolók voltak. Pilótavizsgásnak nézett ki a kezelése!
Ezekből a LED-ekből nem sok kezdett világítani. Persze nem is csoda, hiszen nem látja a modem a központot.
Sikerült elérnem a "-1.1"-es beállítást. Adatátvitelnél a negatív előjel azt jelenti, hogy nem hogy nem lesznek átküldve a bitek a dróton keresztül, de még ha lassan is, de a meglévőkből is eltökít egy nagycsomót a modem.
PEP
Mivel a kijelző csak három digites, ezért csak három betűs szavakat tud kiírni. Persze görgethetné is a szöveget, de hát ez egy régi modem. Szóval a "PEP" azt jelenti, hogy melege van, szomjas, és kér egy Pepsit. Vagy éhes, és pepperónis pizzát szeretne? Csuda tudja, nem értek modemül...
UPO, illetve UP0. Ez a kiírás azt jelenti, hogy a modem megharagudott rám mert összevissza nyomkodtam a gombjait, ezért "UP" azaz fel "0" azaz nulla bitet fog tölteni.
Ez a papír a dobozra van ragasztva belülről. Komplett programozási leírás. Szóval akkor mégiscsak szokás volt kinyitni ezt a modemet. De miért nem kívül van ez a szöveg? Mindenesetre érdekes megoldás.
Itt eredetileg volt egy 10-es sorszámot tartalmazó cetli. Mivel más irányba nem tudtam tovább bontani, ezért lerántottam a leplet. Vajon mit lehet csinálni ezen a csatlakozón keresztül egy PC-vel. Ha nem felejtem el, akkor ezt is meg fogom kérdezni.
Kicsit poros volt a modem belülről, kívülről meg ragacsos is, ezért gondolkodás nélkül bevágtam a csapba. Jól elvan az éppen szétszedtemesülő (új szót alkottam) Videoton TV távirányítóval az ultrás vízben.
Akár ki is dobhattam volna az egészet a kukába, de az nem én lennék! Megszárad, összerakom, majd jól eldugom valahová. Egyszer még jó lehet a doboza valamire...
Az asszony meg ilyet játszott. Ez eredetileg egy csupasz kerámia színű perselymacska. Ugye milyen csúnya volt csupaszon? Bezzeg most! Szóval nem egyedül vagyok hülye, segít a család...
Adtam drótot az asszonynak, s lám mit tett vele! Kicsit horrorisztikus a látvány, de azért látszik, hogy egy baba lesz belőle. Majd beszámolok róla ha elkészült...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...