Szinkronizátor
(vagy valami ilyesmi...)

Ez is csak hever itt, pedig szétszedni vettem. Pontosabban a benne lévő teljesen új állapotú magnófej miatt vettem meg. Hogy minek is nekem az a magnófej? Azt borítsa a feledés jótékony homálya. Persze megmondhatnám, de hát mint említettem, a feledés jótékony homálya...
Szép piros kapcsolók, illetve nyomógombok. Ezekkel lehetett (táv) vezérelni a diavetítőt. Ez a doboz fel volt csatolva egy rögzítő hevederrel a magnóra. Az ember felrakott egy tekercs szalagot, az egyik sávra az útleírás volt felmondva, a másikra sávra pedig egy pilotjel, ami a diavetítőt vezérelte. (léptette a képeket) A szalag nem csak a magnó eredeti feje előtt haladt el, hanem ennek a dobozkának a feje előtt is. Ha jött a jelzés, a dobozka érzékelte, és odébb lökte a vetítőt a következő képkockára. Így nézett ki egy vérprofi halálunalmas nyaralás utáni diavetítés gazdagéknál.
Mit össze agyaltam, hogy mi lehet a neve... Erre fel ide van írva. Az hogy BEAG, az egyből látszott a kapcsolókról, meg a panelra is rá van írva. Ez a jel pedig arra való, hogy a MEO ellenőrizze rajta a panel maratási minőségét. (Thx ez utóbbi kiegészítésért Megyeri Istvánnak)
Na ezért vettem meg! Ezen a fejtükrön soha egyetlen centi szalag sem siklott keresztül. Ez egy teljesen eredeti állapotú BRG magnóba való negyedsávos kombináltfej.
- Nagyon jól fog ez jönni...
- Illetve szükségem lesz rá ha...
- Vagyis olyankor kell mikor...
Tápcsatlakozó, zsebtelepekhez, nyáklapból. Most hogy így belegondolok... A hagyományos zseblámpától eltekintve hirtelen, de akár több perc mélázás után sem tudok példát mondani, hogy mibe is kell zsebtelep. Na jó, az UNIVEKA-ba kell, de kinek van már olyan? Például nekem, de csak míg szét nem szedem!
Ide kellett befűzni a szíjat amivel a magnóra lehetett csatolni. Gondolom bármiféle magnóra ami negyedsávos volt. Ez a pilotjeles vezérlősdi technológia annyira elterjedt volt, hogy készítettek magnót kifejezetten diavetítő vezérlésére. Ilyen volt például a Tesla B47 B57 B117
Ahogy belenéztem a dobozba, elsőre a Tünde zsebrádió jutott eszembe. Gondolom a panel színe miatt. Persze a nyomtatott panelen látható fóliafelületek "lendületes" vezetése is a Tünde, és az Orionton korszakát jelöli.
Hát ez a panel, ez bizony kijött a dobozból. Ha kijött hát kijött, még sem szedhetek szét egy Orionton rádiót! Na jó! Van itthon, és szét is szedhetem, de ne csapongjak már összevissza! Most maradjunk ennél a szerkezetnél. Szépen felépített korabeli technika.
Van benne például trimmer potenciométer. Ezt a típust nem szerettem. Ha sikerült a vas lábát kontakt nélkül beforrasztani, akkor bosszúból lötyögni kezdett a láb rögzítése a szegecs alatt. He ez sem jött be, akkor a csúszka rész nem ért hozzá a szénréteghez. Ha mégis hozzáért, akkor meg nem lehetett tekerni.
Szép rendezett panel. Békebeli alkatrészkészlet. Nekem van némi bajom a régi gépekkel, majd az M8 Calypso boncolásánál konkrétan kifejtem a dolgot. Szóval valahogy úgy történhetett a dolog, hogy a gyárban a kapcsoló rögzítésének feladatát egy túlbuzgó kolléga kapta meg. Kb. 15 percembe telt kiszedni a hat kapcsolót!
Nézegettem mi lehet ez a kis rozsdaputtony, aztán beugrott. Ez egy relé! Szétszedhettem volna, de nem tettem. Jó lesz ez még egyszer valamire. No nem mintha nem épp a minap szereztem volna be egy marék hasonszőrű relét, szintén a "jó lesz ez még valamire" szlogent ismételgetve...
Középen egy (két) AC125K típusú tranzisztor. Kalapjukon felül bár csak félig, de azért jól látszik a Tungsram jel. Jobbra egy OA sorozatú dióda. Akár egy rádió építési projectnek is nekiugorhatnék. Na! Ez a is későbbre van halasztva. Az "éca" már megvan, csak az ifjúkori lendület, azt találnék valami dobozomban elrejtve...
BC214-es tranyó. Gondolom az erősítőrészben lehetett. A fent látható AC125K meg a kapcsoló fokozatban. A magnófejről jövő alacsonyszintű (pár millivolt) jelet lehetőleg alacsony hozzáadott zajjal kell felerősíteni. Persze mit számít ez egy amúgy nem hallható diavetítést vezérlő jel esetében? Semmit.
Kondenzátorok. Most egy kondenzátoros történetet kellene mesélnem, de nem nagyon volt ilyen. Meg kondi se nagyon volt, leginkább csak használt, valamiből kitermelt. Szóval abból építkeztem, ami a fiókban volt. Most, hogy már nem csinálok semmit, most persze tele van a fiók kondival...
Kontaktus. Nem értettem pontosan a funkcióját. Na jó. Bevallom. Egyáltalán nem értettem. Kapcsol, de hogy mi lehetett a cél? Ha a szalag forgatta a szalagterelő babát, akkor annak a tengelye is forgott, annak az alján volt egy excenter, az lökdöste ezt a kontaktust. Ha megállt a szalag, adott egy jelet. Gondolom. Például jelezte, hogy vége a vetítésnek. De minek? Úgyis lehetett tudni abból, hogy vége lett a szövegnek.
Mit ne mondjak, nem sok maradt belőle. A kapcsolók mentek a kapcsolós dobozba, és a többi lom is ment a társaihoz. A magnófej pedig mire is kellett? Mindegy...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...