Streamer
(vettem hogy ilyen is legyen)

Ez egy Streamer. Na most ezt hogyan mondjam el neked? Ez egy számítógépes adattároló masina, ami kazettára dolgozik. Az adatok elérése soros, tehát nem látszanak fájlok meg könyvtárak, csak egy nagy adattömb, amit vissza lehet tölteni ha kell. Ezzel szokás biztonsági mentéseket csinálni mondjuk egy adatbázisról. Persze nem egy mai darab, kiöregedett valahonnan, s jó (vagy rossz) sorsa hozzám vezette.
Szokásos 5,25"-os meghajtó helyre lehet beépíteni. Büszke matrica hirdeti az előlapon a tároló méretét. 250MB Hát ezzel a tárolási kapacitással a mai világban nem sokra megyünk...
A panel a már megszokott zöld színben pompázik, csak ez nem nagyon látszik, mert annyira be van takarva alkatrészekkel. Van benne anyag rendesen! Megszokott tápcsatlakozója van. Rádugtam egy PC tápot, de semmit sem csinált. Persze nem is vártam, hogy helikopterként repkedjen, de azért legalább zizeghetett volna egy utolsót vagy valami. Egyedi felülete van a számítógép felé, régen minden komolyabb kütyünek saját illesztőkártyája volt.
A kazetta. Ez sem egy mindennapi darab. Ahány gyártó, annyiféle megoldás. Szóval streamer kazetta téren nem volt egységes szabvány. Mindenki gyártotta a sajátját, a saját elképzelései szerint. Elég sok streamert láttam már a kukás piacon, de szinte mindben másféle volt a kazetta.

Kiegészítés a témához:

    Valóban rengetegféle streamer kazettaformátum létezett és létezik mind a mai napig. Az itt látható kazetta egy (annó dacumál) igen elterjedt és szabványosított formátumcsaládba, az ún. QIC (Quarter Inch Cartridge) (negyed colos kazetta) családba tartozik.
   
A szalag két vége valóban nincs rögzítve az orsókhoz, de nem is kell, hogy legyen. Azért nem kell, mert a szalagon vannak a végéhez közel pici lyukak, amelyet a szintén említett optokapu érzékel és leállítja a csévélést.
   
A fejet valóban azért kell tudni fel-le mozgatni, hogy rátaláljon az adatsávokra. Az adatsávok száma változó! Ez a Wangtek 5150 a 9-sávos 60 MByte-os, a 15-sávos 120 MByte-os, és a 18-sávos, szalaghossztól függően 150/250 MByte-os QIC formátumot ismeri. A fej nem a klasszikus "párhuzamos soksávos", hanem csak 2x2 fej van benne egymás alatt. Az első sávot az egyik fej pár írja/olvassa, a másodikat a második fej pár, de a szalag a másik irányba tekeredik, a harmadik előtt arrébb tolódik a fej és megint az eredeti irányban tekeredik, a negyediknél megint csak a szalag iránya fordul meg, stb.

Petri András

A kazetta szemből. Innen megy bele a gumigörgő, meg az író-olvasó fej. Nincs külön törlőfej mint a hagyományos audió célú magnóknál, itt az új adat felülírja a régit. Érdekes egy megoldás, hogy nincs meghajtva egyik csévélő orsó sem. Azaz "csak" a gumigörgő mozgatja a szalagot.
Na innen látszik jól amiről fentebb írtam. Nincs semmiféle lyuk a kazetta alján, nem hajtja semmi az orsókat. A kazetta alja a mechanikai stabilitás miatt három (3!) milliméter vastag alumínium lemez. Ezt látná egy mai költségmenedzser!
Néztem néztem, de nem értettem merre megy a kazettában a szalag. Jó, ez nem egy ritka állapot nálam, hiszen alapállapotban hülyén nézek ki a fejemből...
Azért valahogy megszoktam oldani az utamba kerülő problémákat. Úgy ahogy valahogy... Most is sikerült. Leszedtem ezt a szíjat, és azonnal kiderült, hogy semmi trükk, teljesen hagyományosan fut a szalag.

Az a szíj azért van a kazettában, hogy szalagtovábbítás közben ne legyen
húzásra igénybe véve a szalag. A bitek nyilván nem szeretnek együtt nyújtózkodni
a hordozóval.

Szigeti Szabolcs megjegyzése

Gondoltam megmentem a szalagot. Ennek egyszerűen semmi értelme sincs, mert van itthon szalag bőven, tehát hajrá! A szalagot a bal oldali fém orsóra kellene átcsévélni. De mivel csévéljem át? Mivel ezt akarom csinálni. Van itt a szobában eldugva egy Uwertura, meg egy Terta811, meg egy Calypso M8 orsós magnó. Jó, van még egy hordozható mini magnó, meg egy Tesla B4 is, de ez titok!
Az M8-ast választottam, az van leginkább egyben. (az asszony szerint útban) Félig már meg van írva a szétszedtemje, részben már ki van pofozva a magnó.
Feltettem a magnóra a szalagot. Mármint rádobtam a szétberhelt kazettát a bal oldalára, jobbra meg az üres alumínium orsót. Persze, hogy bele is hallgattam a felvételbe. Persze tudtam, hogy csak sistergést fogok hallani. S lőn sistergés...
Had szóljon. Milyen szépen elkaptam a mozgás elmosódott homályát ezen a felvételen. Az asztali lámpa is mily varázslatosan tükröződik a magnó fedőlapjának fényezésén. Ferde tájolású különlegesen megkomponált kép.
Szóval ezt a képet elk*rtam!
Nem kicsit, nagyon! (ennyit a politikáról)
A kazetta orsóin a szalag egyik oldalt sem volt rögzítve! Mitől nem futott le ha a végére ért? Talán szoftverből volt megoldva...
A kazetta kiürült, s menten át is helyeztem a szemetesbe.
- Jól fogy ma a lom
- Mert fogyasztom
Húúú, ez nagyon gyenge volt... Ellenben a szalagot továbbító görgő meghajtása erős. Ez a szíj forgatja a gumigörgőt. Érdekes darab. Ugyan az alapja láthatóan gumi, de van benne valami vászon betét is, ezért nyúlni nem nyúlik, viszont erősen tapad. Ezt a szíjat eltettem. Mindjárt megmondom miért. Áh, fene tudja miért tettem el...
Valami opto izé. Gondolom ezzel nézi a szerkezet egyik fele a szerkezet másik felét. Vagy valami hasonlóan komoly okból lett beépítve. Például kellett a specifikációba, hogy a kazetta behelyezése optikailag is ellenőrizve van. Mindegy, ezt a valamit is megmentettem.
Wangtek
Méghozzá Amerikából! Megnéztem a neten, és még él a cég. Ha jól látom (minő furcsaság) streamerekkel és hozzávaló kazettákkal foglalkoznak.
Ez a fénytörő lapocska volt beszerelve az előlapi működést jelző LED elé. Ettől nem sarkosan, vagy éppen kereken világít a LED, hanem olyan határozatlan körvonalúan. Vagy szégyellték hogy nem jelzőizzó van benne, vagy a láthatósági szög növelése miatt van. A láthatósági szög növelése miatt van!
Kicsit megszaggattam a mechanikát. Nem nagyon van róla mit írni. Brutálisan masszív! Mindenütt van benne anyag! Nem patentos, hanem mindenféle irányokból erősen össze van csavarozva. Valószínűleg nem kalkuláltak a szerkezetbe élettartamot, egyszerűen csak az örökkévalóságnak készült...
A motor. Bele van öntve a neve az öntvény alumínium házba. Ez is masszív időtálló darabnak néz ki. Persze csak az időt állja, rám nem számítottak a tervezők.
Ugye mondtam! Simán leszedtem a hátulját. Ez nem léptető motor, hanem elektronikus kommutátorú háromfázisú. Tipikusan ilyen például a videók főtengely motorja.
Itt ez a három Hall szenzor, ezek érzékelik hol áll a forgórész mágnese, és ezen információ alapján kapcsolgatják a meghajtó tekercsekre az áramot. Ezzel a megoldással lett kiváltva a hagyományos kefés villanymotor kommutátora. Na ez a szénkefe nem fog elkopni, mert mivel nincs!
Hajlékony nyáklapok vannak szalagkábelek helyett. A végükre IC foglalat szerű csatlakozók vannak forrasztva. Mit mondjak, azóta szinte kihalt ez csatlakozási megoldás. Mostanában oda van forrasztva a hajlékony nyáklap a merev panelre, a másik vége pedig egyszerű szorítós csatlakozású. Költségtakarékosság, hiszen a forrasztás az munkaigényes, még ha gép csinálja akkor is...
Nézegettem a panelt, mit lehetne belőle kimenteni. Olyan nincs, hogy valamit csak úgy kivágok a kukába! Kell benne lennie valami reciklálhatónak! Talán ez a néhány szép sárga tantál kondenzátor?
Vagy ez a két szép nagykupakos tranzisztor? De hiszen van itthon belőle annyi, amennyire nekem a hátralévő életemben szükségem lesz. Illetve annál szerintem sokkal több is van...
Ez a nagydarab IC hajtotta meg a motort. Nem un. monolit, azaz egyetlen darab szilícium lapocskára készült, hanem a kiöntött tokon belül különálló alkatrészek vannak. Tipikusan egy vagy több IC, teljesítmény tranzisztorok, nagyobb teljesítményű ellenállások. Régen ezzel a technológiával készültek a nagyobb teljesítményű áramkörök.
Itt egy kvarc. Ebből is van egy (sőt több) dobozzal, de azért kiszedem. Nem kér kenyeret ahogy mondani szokták. Jó dolog ha mindenből van itthon egy marékkal, nem kell folyton a boltba mászkálni alkatrészért. Ezt úgy írom, mintha csinálnék valamit a sok ki bigyóból...
Ezen a képen is jól látszik az anyagpazarlás. Már annyi mindent leszereltem, és mégsem csuklik össze a maradék. Na ezt egy mai holmival nem lehet megcsinálni! Ha leveszed mondjuk egy modern videó tetejét, akkor a maradék már nyeklik nyaklik majd széthullik...
Ez a csapágy számomra értelmetlen helyen van. Ezen fordult el az a vaslemez ami fent látható. Az egyik vége ez a csapágy, a másik pedig egy motor, meg a görgő, meg a magnófej. Szerintem egy sima tengely elég lett volna. Maximum azt látom oknak, hogy laposnak kell lennie.
Ez a görgő továbbította a szalagot. Használhatták rendesen ezt a gépet, mert jó kopott a gumi felületete. Azért elteszem ezt is, hátha egyszer rám tör a francia ellenállási mozgalom, és az életemet követeli, vagy egy Wangtek streamer görgőt, és akkor milyen jó lesz nekem, hogy lesz választási lehetőségem...
Mikrokapcsolók. Ezeket is elteszem. Jók lesznek például... Nem fogom felsorolni, pedig vannak ám ötleteim. Talán ez a baj. Vagy inkább az, hogy már nem vitelezem ki őket...
Mindig ezek a hülye torx csavarok...
Itt egy másik motor. Ez egy csavarmenet képezte áttételen keresztül az olvasófejet mozgatta le és fel. Nézegettem, hogy ezt mégis miért csinálta, de nem jöttem rá. Talán automatán hozzápozícionálta magát a szalagon található adatsávokhoz?
A soksávos fej. Kb. semmire sem jó, ezért el is tettem a semmire sem jó feliratú dobozomba. Persze ez nem igaz. Nem is az említett nevű dobozomba tettem. No persze nem azért, mintha nem volna ilyen dobozom...
Elment az egész délután
Pár csavar maradt csupán
Bár e gép ma megsemmisült
A netes örökkévalóságba került
Van még élet egy gép halála után
Ezek rímek voltak, ne nézz oly bután

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...