Íróka
(vagy valami ilyesmi)

Néztük a piacon ezt az izét. Rákérdeztem az árára, de sokalltuk érte az ötszáz forintot. Persze később bántuk, hogy nem hoztuk el. Eltelt egy hét, és még mindig ott volt a portéka az árusnál. Gondolom nem tudták mi ez, így nehezen akadt rá vevő. Végül is megvettem ötszázért az asszonynak, ne csak mindig medvét kapjon. Ezzel aztán kreatívkodhat kedvére.
Szép a felirata. Elsőre nem sikerült elolvasnom, és mindjárt utána másodikra sem. Miután a helyes irányba fordítottam, azonnal ismételten nem tudtam elolvasni. A felirat amúgy "ezermester" orosz módra. (thx Leto) A doboz az orosz formatervezés csúcsa. Mondhatnám, hogy tulajdonképpen szép, de hát méér mondanám ha egyszer csúnya!
A zsinór egyik végén ez a villásdugó található. Mint az szokásban van, bé kell dugni a konnyektorba.
A drót másik végén pedig ez az íróka található. Persze nem tintával ír, hanem meleggel. Bármire lehet vele rajzolni, amin a felizzó drót nyomot hagy. Például fára, vagy műanyagra, de lehet vele lovat billogozni is, csak azt lassan. Billogozás közben a ló a fent említett konnektorból érkező áramot visszakonvertálja lórúgás formájába. Ez éppen megfelel az energia oda vissza alakulás törvényének.
A drót két vége között van ez a doboz a gombokkal. Nem bonyolult a vezérlése, de azért ide sokkal szemléletesebb lett volna egy körbe tekerhető kapcsoló. Az egyes fokozatban nem égeti a fát. Megnézhettem volna, hogy az ujjamat égeti-e, de ma elvesztettem valamerre a velem született egészséges mazohizmusomat...
Gondolkodtam, gondolkodtam, sokáig gondolkodtam. Vajon mi tartja benne az elejét a nyelében? Jól el is fáradtam a megfeszített agymunkában. Mivel nem jöttem rá a megoldásra, ezért egyszerűen (pusztán izmaim megfeszítésével) kihúztam a nyélből az elejét. Ma az erő a nyerő! A vastag fehér dróton jön a jó sok áram, ami felmelegíti az ellenálláshuzalból lévő dróthurkot.
Szép cirill betűs felirat, fogalmam sincs mit jelent! Ennyit a négy év magyar oktatásban eltöltött orosztanulásról... A 220 volt, és az 50 hertz azért még megy. No meg a hat rubeles árat is értem. A kettősszigetelés piktogramja pedig elég nemzetközi.
Petri András "dekódolása" (THX) szerint a felső sor: Penzeni Rádiógyár
Az alsó sor jelentése pedig: folyamatos (azaz fél perc használat után sem fog kigyulladni az egész szerkezet...
Trafó van benne. Fogadni mertem volna rá látatlanban! Mondjuk a doboz súlya alapján nem volt nehéz kitalálni. Persze tévedni is lehet. Apukám hozott a piacról egy (szerinte) masszírozó gépet. Akkora volt mint egy Sokol rádió. Kilógott belőle egy hálózati zsinór, az oldala olyan domborkás volt. Odaadta nekem, hogy javítsam meg, mert nem masszíroz. Kinyitottam, és nem nagyon volt benne semmi ami masszírozzon!
Valami furcsa állagú lapocskára tekert ellenálláshuzal melegedett, ami ettől büdöset gőzölgött ki, ami kijött a domborkák közötti lyukakon, ami bőrön keresztül fejtette volna ki a gyógyhatását. Vagy ha nem, akkor lerohad tőle az ember összes lába...
Ez itt balra pedig egy felirat a transzformátoron. Amolyan "add a neved a munkádhoz" mozgalom volt. Ez itt Szása próbálkozása, hogy vodkától párás tekintettel megtalálja a toll "fogós" végét.
Ez is egy régi történet... Szóval egyszer (többször) egy (sokan voltak) melós (és nem melós egyaránt) olyan részeg volt, hogy nem sikerült kitöltenie egy munkalapot. Próbálta, próbálta, és végül oda lyukadt ki, hogy nem fog a toll. Pedig fogott, csak olyan részeg volt, hogy már nem látott el a papírig...
Jobbra pedig a MEO (Minőség Ellenőrzési Osztály) oroszul OTK, azaz Otgyél Tyehnyícseszkovo Kontrólja bélyegzője látható. (thx a fordításért Kósa Tibornak)
Kinyitottam a dobozt, erre egyből kiesett belőle egy távtartó, két rugó, meg ez a biciklibelsőből kivágott gumilap. Hogyan szerepelhetett ez utóbbi alkatrész az anyaglistában, vagy a műszaki leírásban?
Balra az elmaradhatatlan Isostat kapcsolósor. A szocialista táborban mindenki ezt használta. Legalább valahol kompatibilisek voltunk egymással...
Kideríthettem volna, de nem derítettem ki. Mi a csudát kereshet a kapcsolón ez az 5,1 kiloohmos ellenállás? Értelmetlen lett volna visszafejtenem a kapcsolási rajzot, az az ellenállás egyszerűen nem kell oda! Teljesen egyértelműen az ellenség megtévesztése miatt lett beépítve! Míg a CIA technikusai a fejüket törik eme rejtély megoldásán, addig az oroszok a háttérben suttyomban megnyerik a harmadik világháborút. Tuti ez volt a terv!
A kapcsolósor rögzítése. Melegen elnyomott műanyagvég. Elnyomásban jók voltak az oroszok. Háromféle rögzítési mód létezett.
- brutálisan összecsavarozott
- ez a trehány összemelegített
- ha kinyitottuk a dobozt széthullott a belseje
Fogok egy üres fenyő alapú deszkadarabot.
Rajzolok rá egy krumplit.
Aztán kiegészítem egy egész nyúllá.
Kap egy virágot is amit legelhet.
A nyúl komplett, én meg nem.
A nyúl mint művészeti alkotás copyright mentes, azaz bárki által szabadon bármire (ötleteket a kiadó címére várom) felhasználható!

 

 

Itt egy kis videó, amin a "művész" látható "alkotás" (?) közben.

 

Lerajzolok egy konnektort, hogy valami elektrós dolog is legyen.
Rajzolok hozzá egy nyomógombot, valamint egy jelzőizzót.
Berajzolom az áram, és a feszültség vektornyilait.
Majd egy hirtelen körkörös mozdulattal Mazsolává alakítom.
Nesze asszony, kész a játékod! De most aztán égjen a munka a kezed alatt!
S úgy is lőn!

 

 

Érdekes egy "játék", az már biztos!
Csak nehogy szemet vessen a párom a bútorokra...

 

A párom azt merte mondani, hogy egész délután ezzel a vacakkal szerencsétlenkedek, ezért rajzolta nekem ezt a tököt. Most már nem vagyok annyira töketlen.
Nekem az orosz felirattal, az asszonynak pedig az angol helyesírással gyűlt meg a baja.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...