Uniden vonalhosszabbító
(kivettem a céges szemétből)

Tényleg a céges szemétből vettem ki. Méghozzá kétszer is kivettem. Azaz két darabom is van belőle. Persze nem sokáig lesz ez így! Akkor kezdem is. Ez egy vonalhosszabbító. Tök hülye név, de ezt adták neki. A telefonközpontokban a kábelrendezős kollégák használták ordítozás helyett. Na jó, ordítoztak továbbra is, de most nem erről van szó...
Szokásos krumpli dugasztápról üzemel. Ez a gép nem egy bóvli gyártmány! Ebben annyi anyag van, hogy tíz gagyi is simán kitelne belőle! A 450-es, vagy 900-as frekvencia tartományban üzemel. A mobiltelefonok bejöttekor ennek a típusnak vissza is vonták a HIF engedélyét. Ekkor kerültek a polcokra, most meg rosszsorsuk hozzám sodorta őket.
Már fel is nőtt néhány generáció, aki nem tudja mi ez az izé. Ez egy telefon csatlakozó dugó. Ez volt a drót végén a kis plexi bizbasz helyett. Ez egy spéci valami, a másik fele aljzat, szóval egyből sorba lehetett dugni a meglévő készülékkel.
Koszos. Persze nem is csoda. Mióta is hever a polcon? A másik darabot még 96-ban szereztem meg egy selejtezés alkalmával. Hát, akkor ez nem is néz ki olyan rosszul...
A piros LED az akku töltését jelzi, az UNIDEN pedig a készülék gyártójának a neve. Még most is megvan a cég, s ha jól látom továbbra is cordless telefonokat gyárt. Cordless, azaz drótnélküli. Ki találta ki ennek a vonalhosszabbító nevet? Még jó hogy nem terjedt el...
Nyomógombok meg LED-ek. Tíz éve mikor az elsőt megszereztem, próbálkoztam a felélesztésével. Volt benne élet, de nem akart normálisan működni, nem is erőltettem a dolgot. Ez a lakás nem olyan nagy, hogy szükségem legyen vezeték nélküli telefonra...
Nem csak az alapkészülékre helyezett mobil egységet tölti, hanem van külön akkutöltő rekesze is. Ez ugyanis munkára van kitalálva, míg az egyik akku merül, a másik töltődik. Ide lehet bedugni a tartalék akkut, és így köpi ki ha megnyomjuk.
A hangerőszabályozó gombja. Nekem, bár technikai ember vagyok, szóval kicsit sok volt a gomb ezen a készüléken. Persze biztosan logikus a funkciójuk, de azért kellett volna hozzá egy használati utasítás. Szóval ez a gomb a beszélgetés hangerejét szabályozná, ez a másik pedig a csengetését
Büszke matrica, meg engedély, számmal meg minden. Nagyon kevés zsinórnélküli telefonnak volt ilyen engedélye akkoriban. Ha volt is, legfeljebb csak arra az egy-két darabra vonatkozott amit a HIF látott. A később árult készülékekben belül lehetett bármi. És volt is! Majd szétszedek egy bóvlibb típust is, ha a kezembe kerül.
A mobil rész töltőcsatlakozója. Rugós krumpli, ennek megy neki. Ránézésre született kontakthibának mondanám, de tíz év állás után is stabilan működött. Hja kérem! Ha egyszer valamit jól megcsinálnak...
A mobil rész. Semmi sem látszik belőle. Persze! (mondhatnánk) Hiszen ez a háta!
Na mert az eleje ugye sokkal többet mutat mint a hátulja... Mindenesetre az LCD kijelző sokat sejtet. Itt valami komolyabb dolognak kell lennie, mint amennyit látunk!
De nem adja meg magát csak úgy! Meg kell hozzá nyomni ezt a gombot az oldalán.
Hopp! Láss csodát! Szezám tárulj! Van itt egy rakás gomb, csak a kezelési utasítás hiányzik. A gombokon található szimbólumok számomra értelmezhetetlenek. Persze ez valószínűleg azért van, mert telefonszerelő vagyok...
Az LCD kijelző. Már sosem fogjuk életben látni...
Hat darab plusz funkció gomb. Egy kapcsoló még a készülék oldalára is jutott. Próbáltam kitalálni a gombok funkcióját. Ilyenkor bele lehet képzelni mindenféle tudást a szerkezetbe. Például a két egymásba fonódó karika (mint általában sztereó jel) vajon mit jelenthetett?
Az akkumulátor, és ahová való. Még az is oda van írva, hogy öt voltos. Ki tudja? Lehet létezett azonos formájú akkupakk más feszültséggel.
Már le is téptem a készülék hátlapját. Nem tartom meg a masinát! Nem próbálom meg kipofozni, és nem is építek belőle semmit! Szétszedem, belenézünk, kuka!
Szokatlanul szép panel, mármint a korabeli cordless telefonokhoz képest. Csuda dolgok vannak rajta, például SMD trimmer potik. Gondolom a szerkezet ára sem volt piskóta! Sajnos már nincs kitől megkérdezni mi volt a kartonon a nyilvántartási érték. Hol van már a "békebeli" gazdasági osztály?
Szinte sajnálom szétszedni, de nem tudok neki értelmes felhasználási esélyt adni. Ez szegénykém csak arra jó, hogy megnézzük. Persze építhetnék belőle egy UHF vevőt, de azt is egyszerűbb egy videóból összehozni...
A készülék előlapja. Kitépem belőle a hangszórót, az még jó lesz egyszer valamire...
Szép zöld panel mint mostanában mindig. Mit tegyek el belőle emlékbe? Semmit. Na jó, a gumigombokat elteszem. Jó lehet mondjuk? Mondjuk... Gumigomb javításhoz?
Az LCD kijelző. Ez se jó semmire. Nem szeretem az ilyen masinákat! Azokat szeretem, amik tele vannak mindenféle hasznos kacattal. Egy igazi "aranybánya" beindítja az ember fantáziáját! Szinte minden alkatrészről eszébe jut, hogy valami másra is jó lenne. Ez meg... Van benne LCD, van hozzá egy panelka, azon egy ráintegrált vezérlő chip. Éppen csak hogy felfedeztem a kvarcot a panel sarkában, azt azért kiforrasztom.
Az üres előlap. Biztos bolond vagyok, de tudom sajnálni a gépeket. Lelkük van nekik! Nekem meg nincs, hogy szétrombolom őket. Ez is megy a szemetes zacskóba. Illetve még nem, mert lehet ezt a részt még tovább is bontani.
Van benne valami, hiszen drótok jönnek ki belőle! Ez a rész tartalmazza a csengőt, és a mikrofont. Beledöföm a csavarhúzóm, és szétpattintom.
Ugye mondtam, hogy van benne valami! Itt van mindjárt az apró mikrofonhoz tartozó erősítő panelja. Meg a csengő piezo hangszórója. De nem teszem el őket...
Kismillió bizbasz a panelen, de számomra mind értéktelen. Kell valami hasznosat találnom! Csak így nem mehet az egész a szemétbe! Ezért leforrasztom a kék tantál kondit, és a kvarcgyűjteményem számlálója is ugrik egyet felfelé.
A panel másik oldala. Ez a szürke kupak takarja. Ha takarja, akkor kell alatta lennie valaminek. Persze ez nem mindig van így. Egyszer találtam valamit, ami első ránézésre egy taposóakna volt. Féltem is szétszedni, de azért megtettem. Fogalmam sincs mi volt. Nem jöttem rá. Egyre újabb és újabb rétegekbe hatoltam, egyre értelmetlenebb részek kerültek elő. Olyan volt, mintha valaki minden cél nélküli részeket rakott volna sorban egymásra.
De most nézzük inkább, hogy mi van a kupak alatt. Még zöld panel... De vannak itt csavarok is, azokat pedig ki lehet tekerni, és akkor még széjjelebb lehet szedni.
Már megint igazam van... Kitekertem a csavarokat, erre fel le is jött az egyik zöld panel a másik zöld panelról. Hát nem mondanám, hogy valami különösen izgalmas...
A leszedett részt is ketté lehet nyitni. Sok kis bizbasz, IC hegyek, nyomtatott induktivitás, KF tekercsek, sok fémszínű kocka.
Nézzünk akkor bele az egyik fém kockába. Le is forraszthatnám a panelról, de lusta vagyok, egyszerűen letépem róla. Közben néhány egyéb alkatrész is "leesett" a panelről.
Szép kis bádogkocka, aljában nyáklap.
Nem is én lennék, ha nem néznénk bele, de hát ha egyszer ez a project erről szól! Óvatosan kinyitom, Nagyon vigyázok, hogy nehogy megsérüljön. Mármint nem ez a vacak, hanem az ujjam!
Ez egy szépen betokozott kvarc oszcillátor volt. Az a fényes hasáb a kvarc. A panelen nyomtatott induktivitás látható, meg mindenféle mini alkatrészek. A nyáklap porcelánból van, el is törtem. Jaj! Most mi lesz?
Vannak még itt érdekes fém kockák. Csak van bennük valami! Az egyiket azonnal fel is tépem a panelról. Csípőfogóval lehet kinyitni az oldalánál. Nehezen mozdul, de azért sikerül kinyitnom.
Ez van belül. Na most akkor mi is ez pontosan? Ez szerintem egy UHF-re méretezett tekercs. Üregrezonátor... A feliratokból arra lehet következtetni, hogy a 900 MHz tartományban működött a telefon.
Hát ez meg mi? Letépem hogy megvizsgálhassam közelebbről. Na jó, csak a rombolási vágyam kiélése végett téptem le. Aki eddig nem jött volna rá, ez a készülék antennája, csak belül van, és össze is van hajtogatva azért néz ki ilyen furán.
Az akkupakk.
Semmi értelme sincs hogy kinyissam, tehát azonnal letéptem a tetejét. Milyen meglepő! Semmi meglepő! Akkumulátor cellák vannak benne. Egyszer találnék végre valami nem oda való dolgot! Ez így olyan uncsi, ha minden a helyén van...
A dugasztáp kábelének tehermentesítője. Jól meg volt csinálva, nem akart belőle kijönni a kábel. Háromféle megoldás van. Az egyikben csak addig van benne a drót amíg ott van a tekintetünk, a másikból meg többet nem lehet kiszedni. A harmadikféle tehermentesítőben benne marad a drót, viszont húzásra enged...
A dugasztáp matricája. Van ezen minden! Persze az nem derül ki, hogy pontosan mihez is való, de legalább vannak rajta támpontok! Manapság divat a nulla felirat. Ha van is valami, az a műanyag házba van belefröccsöntve, szinte leolvashatatlan! Kideríthetetlen egy ilyen tápról, hogy melyik géphez való eredetileg. Kénytelenek vagyunk az emlékezetünkre hagyatkozni, ami megcsal bennünket, aztán füstöl pukkan minden amit összedugtunk. Sebaj! Fogyasztói társadalom, veszünk másikat...
Ez a két szép csavar tartja össze a dugasztápot. Már megérte a szétszedés, szeretem a hosszú fényes csavarokat...
Diódahíd, puffer elkó. Most forrasszam ki őket? Minek mikor van belőlük dobozszám? A másik lehetőség viszont az, hogy ahogy van kivágom a kukába. Persze hogy a harmadik utat választom! Szaporítom egyel a dugasztáp gyűjteményemet...
A beszélőkészletet már elpusztítottam, jöjjön most az asztalon maradó rész.
Ezek a dolgok vannak a tetejében. Van benne egy szép kis hangszóró, ami meglepően lapos. Meg itt van mindjárt az akku ki-be adó mechanika. Ha benyomom bent marad, ha megint megnyomom akkor meg kijön. Fogalmam sincs mire kellhet nekem egy ilyen, tehát gondolkodás nélkül elteszem...
Az asztali rész panelja. Itt azért már vannak az én szintemen is hasznosítható alkatrészek. Majd jól kiszedem őket, és... és... Na és? Minden szépen van beszerelve, semmi egymás hegyén hátán, sehol egy dőlingélő alkatrész. Most kénytelen leszek szétszedni egy bóvli vezeték nélküli telefont is, hogy lássunk egy ellenpéldát a rendre.
LED, szép piros LED. Mekkora szám volt ez mikor bejött! Pedig az első LED-eknek mindene volt, csak szép fénye nem. Valami halványan parázslott a piros izé közepén...
Ebből a panelből már lehet értelmes dolgokat kiszedni, csak van-e értelme ilyet tennem? Nincs! Ha nincs hát nincs, akkor semmi sem tart vissza...
Ebben a panelben is vannak értelmes dolgok, ellentétben a cselekedeteimmel. Vajon abba fogom hagyni valaha az alkatrészek értelmetlen gyűjtését? Vagy egyszer még fellángol a régi tűz, és akkor csinálok is belőlük valamit? Ez utóbbi esélye tart vissza attól, hogy kiszórjam a kacatjaimat...
Az antenna pálcája. Nem lehet kihúzni, erre a rövid hullámhosszra ilyen rövid antenna való.
A vonali panel. Ritka korrektül van megcsinálva! Ez nem repül el holmi kósza túlfeszültségtől! Eleve van benne három villámvédő patron. Ezek tulajdonképpen glimmlámpák. Ha a feszültség meghalad egy bizonyos szintet, akkor begyújtanak, és levezetik a túlfeszültséget. A bóvli rádiós telefonokban, és a telefonokban általában néhány tranzisztoron keresztül szokás csatlakozni a vonalhoz. Na most a telefondróton van minden a rövidzártól a több száz voltig. Szóval a tranyós dolog nem egy időtálló megoldás. Itt viszont reed relék vannak, ez így kb. örökéletű.
Még egy piezo zörgömbörgöm sípolóka. Ezek az Unidenes mérnökök nem kombináltak össze semmit! Minden hangnak megvan a saját hangszórója. Fúj! Micsoda anyagpazarlás...
Ez a panel kb. úgy néz ki mint amit az előbb láttunk. Persze nem csoda hogy egyformák, hiszen egymással kell kommunikálniuk. Ugyanaz a rádiós része is. Nem verem szét még egyszer, az előbb sem volt benne semmi igazán érdekes...
Sajnálom, de így ahogy van megy a kukába...
Tájkép (illetve az asztalom képe) csata (illetve egy boncolás) után. Kér ezért a telefonért. Persze ha egyszer nem kell semmire... Nem sok minden maradt a szerkezetből.
- egy marék csavar
- egy újabb darab a dugasztáp gyűjteményemhez
- pár kacat a dobozomba, a paneles doboz meg is telt

Második menet

A tett színhelye. (itt követtetik el az gyilkosság)
A tuskó. (most kivételesen nem rólam van szó)
Az eszköz mellyel a tett elkövettetett.
A sámli, nehogy közben kényelmetlenül érezzem magam.
A halálraítélt.
Az ítéletvégrehajtó.

 

 

Ez az ítélet végrehatásáról készült videó felvétel csak erős idegzetűeknek ajánlott.

 

 

 

Így dolgozik egy igazi telefonszerelő!
(Nagy Jójárt Jánosnak ajánlva)

 

 

Újabb előkészületek a pusztításhoz.
Szó sincs róla, hogy iccelnék!

 

 

Valóban fűrésszel nyitottam ki az akkumulátort.

 

Sajnos a fűrész foga beletört a feladatba. Mondjuk a saját fogaim sem különbek...
Nem adom fel, vagyis pengeváltás következik.
Sikerült félbevágnom az akkumulátort. Ugye, hogy sokkal érdekesebb ha szétszedem és kommentálom amit csinálok, s ami a maradványokból látszik, mintha csak állat módjára rombolok?

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...