Intracom PCM4 vonaltöbbszöröző
(megmaradt)

Nagyon informatív egy kép. Lapos műanyagdoboz. Tulajdonképpen ezért is mentettem ki a szemétből. Mármint a doboza miatt. Csináltam a kazánvezérlőt, és elsőre ennek a masinának a doboza tetszett meg. Persze másodikra már nem volt olyan tetszetős, végül nem is lett felhasználva. Viszont itt volt a polcon. Megint egyel több kacat, de ezt most elpusztítom!
Intracom gyártmány, DS-PCM4A a neve. Egy drót (érpár) bemegy, négy meg kijön. Azaz egy telefondróton (érpáron) négy darab (telefon) vonalat visz át. PCM azaz Pulse Code Modulation, azaz impulzuskódmoduláció. Digitalizált jelek rohangálnak a vonalon. Meg a szerkezet 144 voltos távtáplálása.
A kis ajtót leszedve elénk tárul a csatlakozó "csokik" látványa. A konstruktőr csak arról felejtkezett el, hogy a drótokat bele is kell ám kötni a csokikba, mert mint látszik, erre nem sok hely van. Persze a konstruktőrnek biztosan szólt már emiatt az anyukája.
Gondolom...
Legalábbis mi elég sokat emlegettük a mamát ebben az ügyben...
Egy fotó hátulról. De miért? Megvan! Azért nem volt jó (alantas) céljaimra ez a doboz, mert az összetartó csavarjai hátulról vannak. Szóval kényelmetlen bármit beleépíteni, esetleg felszerelés után leszedés nélkül javítani.
Gumicsöcsök.
Mindenkiben megfogalmazódik a gondolat:
- Géza!
- Ha ezt is gyűjtöd agyonlőlek!
Tehát nem! Nem és nem! Nem vallom be, hogy ősi gumicsöcs gyűjtő családból származom...
Jövök itt az unalmas csavarjaimmal! Nem sok csavar, de szépek. Most jöhetnék azzal, hogy majd építek valamit amibe csavarok kellenek, de ki hisz már nekem?
A teteje, a csatlakozók fedőlapja, és a gumitömítés. Jól zár a doboz, kültéri felhasználásra is alkalmas. Persze jobb nem kitenni az esőre. Majd kiteszem inkább a kukába. Ez most egy kicsit amolyan polc felszabadítási project. Hordom vissza a pincébe ami oda való, például ezek a relék. A többit meg darálom lefele.
Hoppá! Mekkora panel! A legmodernebb technika, én meg majd kiszedek belőle pár bizbaszt. Sajnos házi felhasználásra egyben teljesen alkalmatlan. Csak arra jó amire ki van találva, arra viszont tökéletes. Persze aki ilyenen keresztül akart modemezni az utálta, mert ezen nem ment át a 33,6! Kifejezetten beszédátvitelre tervezték, arra viszont jó volt, bár én simán meghallottam ha ilyen volt a vonalon. Egy kis digitális "szőrt" tesz a hangra, ami engem zavar.
Letagadtam az előbb, hogy gyűjtöm őket?
Akkor letagadom most is!
Beforrasztós csokik. Majd jól kiforrasztom őket. Most jönne a szöveg, hogy és majd egyszer, de ki hisz már nekem. Még magamat sem sikerül becsapnom...
Tokozott kvarc oszcillátor. Van dobozom ilyeneknek. Már megint egyel kevesebb lesz benne a hely...
Elkó, kondik, kistekercs, SMD diódák. Miből adódhat az alkatrész gyűjtési mániám? Gyermekkoromban nem úgy volt, hogy az ember bement a boltba, és bármit megvett! Egyrészt nem lehetett kapni, másrészt nem volt rá pénzem. Tehát ha valaki a 70-es években elindult, hogy összevásárol minden szabvány értékű ellenállásból egyet egyet, akkor kb. egy hét múlva ért haza. De nem ám az ellenállás sorozattal, hanem fáradtan, letörten, eredménytelenül!
Én mindenből kiszedtem az alkatrészeket. Mikor lomtalanítás volt, akkor éltem csak igazán! Én voltam a gyerek aki sehová sem ment csavarhúzó és csípőfogó nélkül! Volt is itthon vagy egy kiló szép zöld ellenállásom, amit a kidobott tévékből gyűjtöttem ki. Hangszórót boltban csak már mint felnőtt vettem...
Kondenzátorok, azok a régi barna kondenzátorok. Gondoltam kerítek róluk egy fotót, de valószínűleg már egyetlen példány sincs belőle itthon. Pont ilyen barna színük volt, hosszúkásak voltak, az alumínium csövecskébe talán hegesztve volt a kivezető drótláb. De valószínűleg nem a hegesztés volt az ok, mert mindkét lába könnyedén letört. Vakarászás, rátekert drót, régi "szép" emlékek...
Néggyel szaporodott a LED gyűjteményem. Majd egyszer csinálok valamit LED-ekből, az elképzelés már meg is van, LED is van, csak a munkakedvem beesett az asztal mögé...
Optocsatoló. Ilyet még sosem használtam. Na jó, egyszer beépítettem egy szilárdtestrelét egy PC tápba, hogy "kívülről" lehessen bekapcsolni. És a szilárdtestrelé az egy erősáramú optocsatoló.
Az ideiglenes dobozom elektromos kacatok számára. Hát ez nem fér bele. És ha mondjuk kettétörném?
De nem teszek ilyet. No nem mintha bármi is visszatartana, inkább csak a lustaság! Minek erőlködni? Egyszer egy PC alaplapból szedtem ki ami kiszedhető. Be volt fogva a teljes méretű 286-os alaplap a satuba. Csak úgy minden értelem nélkül (ahogy az nálam szokás) megpróbáltam eltörni. Nem sikerült. Már valami lehetetlen szögben, szinte 180 fokban elgörbítettem a panelt, de csak recsegett ropogott. Végül a lemezollóval győztem le, majd a cserépkályhában semmisítettem meg vandálságom nyomait.
A felső képen az látszik, hogy (mellédumálok) csak visszaraktam azt a rohadt panelt a polcra. Ezen a képen viszont jól látható amint kezd látszani a polcok mögötti fal, azaz fogynak a dolgok. Persze mit ér mindez, ha hétvégén kimegyek a piacra, és vásárolok tucatnyi másik lomot...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...