Egér
(hogy hogy eddig még nem volt?)

Egeret eddig még nem szedtem szét. Illetve szedtem, csak nem dokumentáltam. Tehát ez egy hiánypótló szétszedtem. Bevallom eredetileg nem pont így nézett volna ki ez az oldal. Úgy terveztem, hogy bal oldalt lesznek a képek az egérről, jobb oldalt pedig -összehasonlítás végett- egy patkányról lesznek képek.
Egy barátom lebeszélt a patkányról, mondván az elég gusztustalan belülről. Megnéztem a neten, tényleg elég gusztustalan! Maradok inkább az elektromos dolgok cincálásánál. Ezekből kevesebb lé folyik ki, szóval tisztább szárazabb érzés...
Fujitsu Siemens ide vagy oda, ez is Kínai mint manapság minden. A patkány esetében nehéz eldönteni az eredetet, neki általában nincs a hasára írva semmi. Jó! A kínai elektromos rémpatkányon van felirat...
Annyi szabványnak és előírásnak felel meg, hogy sok volna felsorolni, de a gyártó azért megteszi. A patkány is megfelel a környezet elvárásainak, szapora strapabíró állat.
Íme az egér hasa. Az egérnek egy golyója van, míg a patkánynak kettő. Már persze ha hím egyed az a patkány. Az egér négy ponton fekszik fel az egérpadra. A patkány pedig négy lábon áll a boncasztalon. Mármint ha még él. Ha már nem él, akkor oda szokás szögezni, méghozzá négy ponton, ami teljesen értelmetlen, hiszen a döglött patkány már nem szalad el...
Ennek az egérnek kicsit szőrös a golyója. A patkány golyói is szőrösek. Persze csak akkor ha hím, és nem egy kopasz laborpatkányról van szó.
Az egér belseje. Mindenhonnan érdekes részek nyúlnak ki belőle. Tényleg jobb, hogy nem boncolok párhuzamosan egy patkányt!
Ez egy felül is görgős egér (scrollos). Azaz a két dimenziós mozgást továbbítani képes alsó golyótól függetlenül van egy kereke (görgője) felül is. Ezt tekergetve lehet például egy weblapot le-fel görgetni a képernyőn. Hasonló kezelőszervről a patkány esetében nem tudok.
Ez a két gomb egy darab műanyagból van megformázva. A középső lyuk olybá tűnik, mintha lenne egy szeme ami ki van vájva. A patkányból két szemet is ki lehet szedni. Persze a félszemű kalózpatkányból csak egyet, de a félszemű kalózpatkány az igen ritka állat.
Ez van az egér hasában. A patkány hasában például egészen más dolgok vannak.
Ezt a tárcsát forgatja a golyó. A patkányban nincsenek körbe körbe forgó részek, csak nyeklő-nyakló lifegő mócsingok.
Így néz ki a két tárcsa, és a golyót oldalról kitámasztó görgő. Nem bonyolult. Ennél már csak a patkány golyója van egyszerűbben beszerelve. Be van rakva egy bőrzacskóba és kész.
Ez a panel az egér agya. A patkány agya nem így néz ki. Ezt a panelt nyugodtan tapogathatjuk, akár dobálhatjuk is. Ellenben a patkány agya nyomásra szétkenődik, véres agyvelő freccsenhet az ingünkre. Ha eldobjuk, s véletlenül rálépünk akár hanyatt is eshetünk a csúszós szétkenődött agyvelőmócsingon. Az egér agya viszont jól megszúrhatja a talpunkat ha rálépünk. A balra látható panelnek enyhén poros íze van, a nyers patkányagyvelőnek pedig nem!
Ez a két kapcsoló érzékeli az egér gombjainak megnyomását. A patkány ezen a téren sokkal bonyolultabb felépítésű! A patkány tele van mindenféle receptorokkal, amik mindenféle irányban vannak elhelyezve. Van amelyik ki is áll a patkányból. Ilyen például az orra, és az abból még külön kiálló bajsza. Ezzel szemben az egér gombjai belesimulnak az egér felületébe.
Az egér szeme. Ez belül van, a patkányé meg kívül. Az egér szeme csak a fentebb már bemutatott tárcsa forgását lesi, méghozzá mereven. Ellenben a patkány szeme a patkányból kifelé néz, jól forgatható az üregében, és minden külső dolgot jól meg lehet vele nézni.
Az egér alkatrészei a csapban. Bár áram szokott benne lenni, ennek ellenére az egér részei jól moshatók. A művelet nem befolyásolja negatívan az egér későbbi működését. Az egérrel ellentétben a patkány nedves környezetben él. Viszont ha szétszedjük és kimossuk, az visszavonhatatlanul megváltoztatja (valójában meg is szünteti) a különböző összetevők eredetileg jól összehangolt működését.
Ez kell az egér alkatrészeinek fürdetéséhez. Hasonló állagú anyag van a patkányban is, epe címszó alatt találjuk meg. Újabb közös jellemzőre akadtunk, ugyanis mindkét zöld anyag a zsírok lebontásánál vállal szerepet.
Az egér alkatrészei száradás közben. Az egér csak a teljes kiszáradást követően fog jól működni, ellentétben a patkánnyal, mely a kiszáradását követően üzemképtelen állapotba kerül. Az egér amint darabokban hever a polc szélén. Ugyanez patkánnyal kevésbé jól néz ki, ezért nem is tartok patkánydarabokat a polcomon.
Ezekből az alkatrészekből összeállítható egy működőképes egér. Az egérrel ellentétben működőképes patkány semmiféle alkatrészekből sem állítható össze. Persze van akinek már sikerült, de erről nagyon kevés információ áll rendelkezésünkre. A teremtés nem volt egy túlzottan dokumentált project...
Az egeret a helyes (és egyáltalán) működéshez csatlakoztatni kell a farkánál fogva a képen látható USB aljzathoz. Ellenben a patkány helyes működéséhez ellenjavalt a bármihez való csatlakoztatás! A patkányt csak el kell engedni, és már megy is...
A képen két egér közös platformon (egérpad) való találkozása látható. Semmi sem történik. Ellenben két patkány találkozásánál különös dolgokra lehet számítani. Ellenkező nemű egyedek esetében akár tenmaguk reprodukciójára is képesek!
Megy az egér a többi közé a gyűjteményembe. Ahogy mondani szokták: "nem kér kenyeret", ellentétben a patkánnyal aki igenis kér! Épp ma kérdezte egy kollégám: Géza! Nincs egy felesleges egered? De van, és adok is egyet. Felkínáltam próbaképp egy patkányt is, de annak nem volt keletje. Ennyit mára az egér és a patkány összehasonlításáról...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...