Lapozós órás rádió
(sajnálom...)

Polcfelszabadítós project következik, azaz szétszedek valamit ami nagyon útban van. Erre a lapozós órás rádióra esett a választásom. Úgy volt, hogy kilesz pofozva, kap egy szép fenyőfa dobozt, de nem így történt. Találtam egy sokkal egyben lévőbb, működőképesebb példányt, azt kapta meg a gyerek. Ez szegényke áldozatul esik alantas ösztöneimnek.
Kis dobozban ott volt mellette ez a rakás csavar. Ezek tartották össze eredetileg. De nem nagyon tartották, kicsit (nagyon) össze volt törve szegényke.
Szépen megfürdettem, majd félreraktam. Sokáig a nagyszobában hevert az asztalon, aztán mint fentebb látható volt, a polcon végezte. Sok gép járta be nálam ezt a sorsot. Régebben sok kacatot kaptam ajándékba, aztán ha sikerült őket kipofoznom, akkor visszaadtam, vagy továbbajándékoztam.
Volt itt a hátam mögött a szekrényben egy rádiósmagnó, amit több évig javítottam. Egy kisgyereké volt akinek volt csavarhúzója. Tulajdonképpen újra kellett huzalozni az egészet, az elgörbített főtengelyt meg ne is említsük! Szép ez a skála, jól mutatna fenyőfa környezetben.
Még jó hogy, hiszen az eredeti doboznál minden jobb. Ilyen betörések vannak rajta. Mindenhol minden tartópöcök repedt vagy hiányzik.
Nem is kellett csavarozni, csak ki kellett emelni az aljából.
Bedugtam a konnektorba, kigyulladtak a lámpácskák, megszólalt a hangszóró, zizegni kezdett az óra motorja. Sajnálom, de ebből akkor is bontás lesz!
A trafó még jó lehet valamire...
A hangszóró is romos állapotban van. Lyukas is meg szakadt is a membrán. Persze ezek a hibák ecsettel ragasztóval javíthatók volnának. De minek? Hát azért, mert ez egy nem mindennapi hangszóró! Nézzük csak meg a hátulját! Ez bizony 32 ohmos! Nem egy szokvány hangszóró impedancia.
A panelt szemlélve szembeötlik, hogy baloldalt felül ahol a hangfrekvenciás végfokozat található, csak egy trafó látszik. Szóval ebben az erősítőben nincs kimenőtrafó! A végtranzisztorok viszonylag kisáramúak az impedancia illesztést a hangszóróval oldották meg. Pont ilyen végfok volt az Orionton táskarádióban is.
Kicseréltem a hangszórót ideiglenes jelleggel egy kevésbé zörgő darabra. Persze ez 4 ohmos, ami azonnal meg is hallatszik a rádió hangján. Meglehetősen erőlködve szól, és jócskán le is halkult. Hattyúdal...
Kiforrasztgattam a drótokat.
Glimm lámpácska. Ennek a parázsló fénye világította meg a számokat.
Mármint ezeket a számokat. Hogy vágytam egy ilyenre gyermekkoromban! Persze nem azért, hogy nézzem! Kit érdekelt hány óra van? Szétszedni! Azt szerettem volna, de azt nagyon. Hát, ha kicsit megkésve is, de egyszer mindennek eljön az ideje...
Ez pont azt tudja mint a mai LED kijelzős órás ébresztős rádiók, csak itt minden funkció mechanikusan van megoldva. Természetesen mutatta az időt, ébresztett a beállított időben, és sleep (altató) funkciója is volt.
Ez a pici hálózati szinkronmotor forgatja az órát. Ha pontos volt a hálózati frekvencia, akkor az óra is pontos volt. De mifelénk régen nem volt pontos a hálózati frekvencia! A különböző kapcsolási funkciókat ilyen örökéletű mikrokapcsolók látták el. Kettő kapcsoló is volt, mert egyszerűbb volt betenni még egyet, mint mechanikailag megoldani, hogy az óra mindig ugyanazt nyomkodja.
A motorról lekaptam a védősapkát.
Majd a forgórészt is.
Ilyen motor forgatja például régi mosógépek programkapcsolóját.
A motor maga lassú fordulatszámú, és elég gyengécske. A fordulatszámot még így is lassítani kell, erre szolgál az itt látható áttétel.
Illetve itt látható az áttétel.
Nem sok minden van benne, kicsit olyan mint egy óra. Két lapocska között fogaskerekek.
Akkor most beteljesül gyermekkori álmom. Szétbontok egy lapozós számkijelzős órát! Így harmincöt év elteltével azért már nem olyan izgalmas...
Ez az a rész ami különösen érdekelt.
Ahogy lehull a felső lap, előkerül a következő szám.
Ez meg egy oldalnézeti kép.
Valahogy le vagyok törve!
Lehet hogy már egy kisvasútnak sem örülnék igazán?
Unottan szórtam szét a fél számlapocskákat az asztalon...
Nézzük akkor a rádió részt. Lehetne belőle építeni mondjuk egy rádiót. Lesz is ilyen project, csak győzd kivárni...
Korrekt felépítés, teljesen használható közép és ultrarövid hullámú rádió. Régebben az ilyen még felhasználható paneleket eltettem. Aztán megtelt velük egy fiók, majd megtelt a következő, és az azt követő is. Tényleg! Majd csinálok ezen fiókok tartalmából egy bemutatót.
Az lesz a project címe: Ezeket már rég szétszedtem...
Ez egy érdekes részlet. Tulajdonképpen ez egy antenna. A hálózati kábelről egy induktív csatolás, és máris van kilógó drótantenna nélkül is URH vétel.
Mint már említettem, ez a rádió "kicsit" össze volt törve. Nem csak ez, de szinte minden tartóka el volt törve. Sajnos a műanyag házról készült fotó "elveszett" pedig volt rajta egy igen érdekes részlet. Ez egy Blaupunkt rádió, azaz német gyártmány. Nem is egy mai darab, de a műanyag ház felöntéséből az derült ki, hogy Kínában készült. (legalábbis a doboz)
A végfok felülnézetből. Régen a beteg kisrádiókból kivágtam ezeket a részeket lombfűrésszel, de hogy miért is tettem...
Kiszedem ezt a forgókondit, meg a ferritrudat, meg a pici potmétert.
Nem sok mindent tartottam meg belőle, a maradék ment a szemétbe ahonnan amúgy is származott. Béke poraira...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...