Pendrive
(javítás)

Hol ezért hol azért kapok kritikát. Persze ez természetes, néha jól is jön ha éppen kezdek elszállni valamerre. Szóval miért nem szedek szét trendi dolgokat? Mert nem nagyon van bennük semmi amit érdemes lenne megnézni. Nézzük mondjuk a pendrive-ot. Azért pont ezt, mert ez került hozzám javításra. Rádugtam a gépemre de nem történt semmi. Azt mondták kontakthibás, ezért kicsit megnyomtam a panelját a csatlakozónál. A gépem azonnal összeomlott! Én is! Ezért úgy döntöttem összerakom a másik gépem, s azzal játszom pendrájvjavítósdit.
A fenti képen az látszik, hogy feltettem az asztalomra a tartalék gépet. Ez nem csak itt van útban, hanem mindenhol! Be is viszem a melóhelyre, jó lesz ez ott valamire! Itt jobbra az aktuális boncolás tárgya látszik. Illetve nem látszik! Ezek a modern dolgok olyan picik, nagyító kell hozzájuk! A kék öngyújtótól balra van a pendrájv.
Erről van szó.
Ez pedig a pendrájv másik oldala. Na ezért nem foglalkozom ilyesmivel! Nincs itt semmi amiről írni lehetne. Írjam hogy USB 2.0-ás? Ej ej, de meg vagyunk lepve...
512M, azaz "M" mint Megabájt. Vagyis fél Giga! Szép méretes darab. Persze már sokkal nagyobbak is kaphatók. Hogy elszaladt a világ... Valahol még őrizgetek egy 10Megás wincsesztert, csak azt nem tudom minek...
Alapesetben kb. ennyire lehet szétszedni. Le lehet róla húzni a kupakját és kész. Persze nem hagyom ennyiben a dolgot. Ha egy darabból volna, akkor mondjuk, mondjuk lereszelném...
Jó... Nincs csavar. Már hozzászoktam. De hogy egy rohadt beakadó pöcök se!
Ez a panel egyik oldala.
Ez meg a másik. Mindkét oldalt van egy egy memória chip. Az egyik oldalt egy USB illesztő van, a másik oldalt pedig egy kvarc. Van még rajta nyolc apróbizbasz. Slussz!
Ezt már valaki piszkálta! Eredetileg kontakthibás lehetett, s valaki megpróbálkozott a lötyögő USB csatlakozó megforrasztásával, de jól láthatóan nem sikerült neki!
Lássuk mire megyek vele én. Előszedtem a hozzávalókat. Ónszippantó lóg be a képbe balról. Nem azért ilyen bumfordi, mert közelebb van a kamerához, ez ilyen nagy. Akkora lyuk van rajta, SMD alkatrészeket simán elnyeli!
Volt egy kondenzátor a panel szélén, ezt leszedtem, mert túlzottan kilógott. Láthatóan hozzáérhetett a szerkezet tokjához. Hogy ez okoz e bajt vagy sem? Ki tudja! Jobb az óvatosság.
Nem tettem mellé semmit, szerintem így is látszik a mérete. Alig tudtam megfogni kiforrasztáskor, majd alig tudtam lefotózni, közben alig láttam, aztán alig találtam meg az asztalon, ez egy ilyen alig kondenzátor...
Visszaforrasztottam a kondit a helyére. Még jó hogy van egy csomó hegyem a Weller pákához. Persze az ilyen pici dolgokhoz a Weller a tűhegyével is bunkó szerszámnak hat.
Ezen szemüveg nélkül gyakorlatilag nem is látnám, hogy mit csinálok. Ez egy szemüvegbe épített órás lupe. Valamikor 10 éve vettem a Maglódi úti orosz piacon. Szerintem akkor még nem is tudtam mire fog ez nekem kelleni. Na tessék! Megideologizáltam miért vásárolok össze minden kacatot!
Persze nem csak azért nem láttam az eredményt, mert vaksi vagyok, hanem ráadásképp az odaégett gyanta is akadályozott ebben. Nyomtam neki denszeszt a kedvenc kiskefémmel.
Most már látom mi a hiba. Dugdoshatom én ezt a számítógép hátuljába napestig!
Egymás alá tettem a két képet, hogy látható legyen miről beszélek. Az USB csatlakozó lába nincs beforrasztva, simán feltudtam hajtani a bonctűmmel. Az egy dolog, hogy nincs beforrasztva, de nincs is mihez hozzáforrasztani. Egyszerűen nincs meg a fóliacsík a csatlakozó lába alatt.
Gondolom eredetileg is itt lehetett a probléma. A forrasztgatási kísérletek közben pedig végképp köddé vált a vékony rézcsík, amit a jobbra látható drótdarabbal fogok pótolni. A drótdarab olyan pici, alig lehet megfogni az orvosi csipesszel.
Hát még forrasztani! Azért sikerült odaheftelnem. Olyan amilyen. Nem is vagyok rá büszke! A lényeg, hogy működjön.
Hoppá! Kigyulladt egy piros LED! Én meg azt hittem azért van ott az a pici lyuk, hogyha túltöltenénk a kártyát, azon jönnek ki a bitek amik már nem férnek a memóriába...
Egyből be is jelentkezett, s mindjárt neki is állt panaszkodni az USB port sebességére! Pofátlan kis szerkezet, mit nyafog itt nekem, örüljön, hogy feltámasztottam!
Megjelent a sajátgépben egy új meghajtó. Ha jól néztem a dátumokat, akkor másfél évig volt tetszhalott, de ennek (és a forrasztgatási kínzások) ellenére az adatok megmaradtak rajta.

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...