Metaxa kisrádió
(felvettem a földről)

Ha vége a piacnak, felállnak az árusok és elmennek. Több dolog is jelezheti a piac végét:
- bejött annyi pénz, hogy elég lesz másnapig piára
- elfogyott az árukészlet eladható része (már ha volt egyáltalán)
- megjönnek a rendőrök (keménykedni az országromboló kukásokkal)
- tényleg bezárt a piac, elmentek a vevők
Bár ez utóbbi nem jelent mindenki számára fájrontot. A Verseny utcában nyáron lehet találkozni földön alvó emberekkel. Van aki arccal az árukészletében alszik. Ők helyben kivárják a másnapi piacot.
Van aki elviszi amit hozott, van aki másnapra új árukészletet kukáz magának. Aki nem viszi el, az otthagyja. Én meg ha épp arra járok, hát nem tudom otthagyni a kincseket a földön. Mondjuk az a szép tipróláncos traktor késett 40 évet, de ami késik nem múlik! Ez a szalagos számológép meg abszolút betegnek néz ki. Nem baj, úgy sem akarom megjavítani...
De mostani történetünk erről a szép kék kisrádióról szól. Régen egy rádió nagy kincs volt! Becsben tartották! Dédelgették, babusgatták, szerették. Mára az iszonyatos mértékű tömegtermelés hatására teljesen kommersz használati tárggyá vált. Senkinek fel nem tűnik: Jé! Ott egy rádió! Kidobjuk szegény rádiót ha, bedöglik, kimerül az elem, kaptunk másikat, útban van. A kezdetekhez képest a forma mára erősen megváltozott. Például a 60-as években kevesen ismerték volna fel ebben a készülékben a rádiót.
A reset, a scan, és a light gombok nem utalnak egyértelműen rádióra. A reset "visszateszi" a rádió hangolását az elejére. A scan elindítja az automata állomáskeresőt. A rádiók hangolására általánosan felhasznált forgókondenzátor egy bonyolult mechanikai elem, jelen esetben egyszerűen kiváltották elektronikával, mert az olcsó.
A light gombnak pedig semmi köze sincs a rádióhoz, a dobozkában van egy elemlámpa is, azt működteti. Mert a rádió magában milyen snassz? Kell bele még valami, hogy eladható legyen! Micsoda világ...
Ötletes dolog az átlátszó műanyag doboz! Bele lehet látni a részletekbe. Részemről azt mondanám, hogy akkor legyenek szépek azok a  részletek! Persze kinek mi a szép. Akinek van némi technikai érzéke, annak ez a belbecs nem fog tetszeni.
Még elem is volt a rádiócskában.
A rádiócska szóösszetételben az "ócska" részleten van a hangsúly!
Az elemlámpa működik. Mondjuk egy nem működő elemlámpa technikailag valahol a dolgok legalján van. Elem, kapcsoló, izzó. Ha valaki ennyit sem tud működőképesre összerakni...
Fülhallgató csatlakozó, hiszen hangszóró az már nem fért be a dobozba. Ha befért volna se járnánk vele jól. Egy akkora hangszóró ami ide befér, annak olyan is a hangja! Mostanában egyre több gyereket látok, aki úgy hallgat zenét a mobilján, hogy nem fülhallgatóval, hanem a mobiltelefon saját belső hangszóróján keresztül. Fogja a mobilt, tartja maga előtt, hallgatja a zenét. Hallom én is, bár ne hallanám... Ez szerintem az igénytelen zenehallgatás csúcsa! Nekem ilyenkor a "Sokol rádió kimerült elemmel" konfiguráció szokott eszembe jutni.
Először ezt néztem állomáskeresőnek, de aztán felvettem a szemüvegem. Jól látszik, hogy ez egy potenciométer, vagyis ez a rádió hangerő szabályozója. Vagyis az volt, amíg el nem veszett a gombja...
A Metaxa egy 38% alkoholtartalmú ital. Ha ennek a rádiónak is Metaxa a neve, akkor valószínűleg egy üveg jóféle italhoz adták. Vagyis ez valószínűleg egy un. reklámrádió.
Az ilyen reklámnak az a célja, hogy a termék (jelen esetben egy üveg ital) elfogyása után emlékeztessen minket magára a termékre. Jobb bároknak régen saját gyufájuk volt, hogy az embernek másnap reggel legyen valami támpontja, hogy hol szedte fel dagadt öreg nőt aki mellette fekszik az ágyban.

Ez itt balra egy fülhallgató, próbának kaptam le a polcról. Akár szólhatna is a kisrádió. Bár nem tudom elképzelni mit kéne felmutatnia, hogy ne a szemetesben végezze!

Un. egy chip-es rádió. A fekete pötty alatt van a rádiót megvalósító integrált áramkör. Más semmi érdekes nincs a képen...
A panel alkatrész oldala.
Két tranzisztor, szétszóródva néhány egyéb alkatrész.
Nem tudok mit hozzáfűzni...
Az alkatrészek elmozdulás ellen le vannak öntve méhviasszal. Szerintem ennek jelen esetben nem sok értelme van! Ez a megoldás eredetileg arra lett kitalálva, hogy stabilan álljanak az alkatrészek, főleg a tekercsek. A képen látható tekercs olyan vastag drótból van, és olyan csekély tömegű, hogy számomra valószínűtlen a gravitációs hatástól történő elállítódása. Vagyis ha a rádiót olyan erőből csapjuk az asztalhoz, hogy ez a tekercs elmozdul, akkor azt a rádió doboza úgy sem éli túl. Persze mikrofónia ellen azért valamit segít a méhviasz.
Picike, un. búzaszem izzó. Az elejébe egyből bele van építve egy nagyító lencse. Furcsa hogy nem LED van benne, hiszen manapság mindenbe azt tesznek. Persze vannak kivételek. A piacon láttam kínai LED-es lámpát, ami hamisítvány volt! Hagyományos izzók voltak benne!
Régebben egy rádióban rengeteg újrahasznosítható alkatrész volt. Ebben szegénykémben semmi ilyesmi nincs, szívfájdalom nélkül helyezem el a szemetesvödörben...
 
Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...