Taxióra
(magam kukáztam)

Az ember megy az úton, bambul bele a világba, lát valami érdekeset. Mondjuk egy szép nagy csokor gombát. Persze én nem gombát szoktam találni, hanem mindig valami olyat, amit szét lehet szedni...
Vagy tegyük fel, meglocsolom a virágokat.
Látok katicabogarat?
Frászt!
Lapozós órát találok a virágállványon.
Az erkély küszöbén sem lepke pihen, hanem egy kimosott fél rádió...
De elég a morgásból, térjek már a tárgyra! Mai értekezésem tárgya ez a taxióra. Nem kellett érte pénzt adnom, csak úgy felvettem a földről. Öngyilkos tárgyak ezek ha mondom!
Érdekes a felfüggesztő rendszere.
Le van plombálva, mégpedig azért, hogy a taxisok ne tudjanak csalni az órával. Természetesen senki sem úgy csalt az órával, hogy belepiszkált. A taxióra egy jeladóval csatlakozik a kilométeróra spiráljához.
Mégpedig nem mechanikusan, hanem elektromosan. Amennyiben az órától érkező jelek közé plusz impulzusokat keverünk, akkor pörögni fog a számláló. Van aki külön gombot használt a pörgetésre, van aki kombinációt. Például féklámpa, fénykürt, duda egyszerre, és már szaladnak is a számok.
Mindig akad aki kikanyarodik az ember elé. Nézze már ezt a marhát! (mutatja a marhát a taxis az utasnak) Közben lassít, fénykürtöl, és odacsap a kormány közepére ami a duda. Az utas közben kifelé néz, nem is figyel a (gyorsan pörgő) számokra.
Letéptem a matricát, biztos van alatta csavar.
Persze nem volt...
Nyílik a doboz. Néha elgondolkodom mi lenne, ha találnék belül valami érdekeset. Mit tudom én! Apró emberkék ülnek körbe egy kártyaasztalt, vagy egy riadt szemű manó hozzám vágja az uzsonnáját. De már azzal is meglennék, ha üres volna a doboz, csak egy árva cetli volna benne. Az állna rajta kaparós betűkkel: Megelőztelek!
De nem!
Mindig csak ezek a hülye panelek...
Ez egy 7805-ös stabkocka. Arra jó, hogy amíg 7 volt felett van a feszültség az autóban, addig stabilan megkapják az 5 voltot a feszültségre érzékeny belső részek. Mégpedig pont 5 voltot, se többet, se kevesebbet!
A műanyag doboz hátára vágtak egy lyukat, azon átdugták a stabkockát, és hozzácsavarozták a készülék hátulját borító vaslemezhez. Ezt hívták hűtésnek. Amit manapság hűtésnek hívnak, arról most nem nyilatkozom...
Ezzel a kis csillámból készült szigetelő lapocskával választották el elektromosan a stabilizátor hűtőzászlóját a fém hátlaptól. Elsőre értelmetlen, hiszen a 7805-ös hűtőzászlója egyben a negatív lába is, ami jelen esetben a test. De hogy ne legyen egyszerű az élet, voltak pozitív testelésű autók is...
Természetesen van olyan fiókom, melyen a "csillám" felirat díszeleg. Az ott balra egy kutya. Mindig szoktam hozni az asszonynak valami szépet a piacról, már persze ha találok valamit. A "szép" az általában maci. Egyszer azt mondtam neki, elhozom a piacról a legrondább dolgot amit csak találok. Erre a kutyára esett a választásom. Eredetileg nem volt sapkája, meg pulóvere, ezek nélkül még ennél is rondább volt!
Távtartók.
Már egész szép gyűjteményem van belőlük...
Uncsi panel, nem is egy de mindjárt kettő. Kezd unalmassá válni! Keresnem kell gyorsan valamit, amiről legalább pár sort lehet írni...
Ez egy lyuk a műanyag doboz hátulján, amin kilógott a stabkocka. Három említésre érdemes dolog látszik a képen. A szögletes lyuk eredetileg nem volt ott. Kihagyhatta volna a fröccsgép, de valószínűleg későn jött rá a konstruktőr, hogy a 7805-öt hűteni kell. A bal oldali távtartóból le van marva, mert nem lehetett tőle összecsukni a dobozt. A vezeték a dobozhoz érve, belesüllyedt annak anyagába.
Ezeket söpröm is be a vödörbe. Régen mindent szépen eltettem, de mára megteltek a dobozaim. Meg az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy minek tegyem el a kacatokat, ha nem csinálok belőlük semmit? Régebben azért csináltam, majd mindjárt mutatok valamit. Hopp! Meg is van. Holnap belenézünk az általam barkácsolt akkumulátortöltőbe.
Két darab dupla un. hétszegmenses kijelző. Azért hívják hétszegmensesnek, mert hét darab vonalkából rajzolja ki a számokat.
A kvarcon "T/LK" felirat látható.
Ráírhatták volna az értékét is, de nem...
Ki tudja mely gyártó jele volt ez a szépen formázott "s" betű? Paulin Jocó tudta, ez az un. Szalaiféle taxióra. Ecométer funkciója is volt. Az "EM8702" nem azt jelenti, hogy az Ezermester újság 1987/2 számában van az óra építési leírása, bár akár éppen lehetne is. Az Ezermester néha meglepő építési cikkeket is leközölt.
Ebben a szerkezetben ez a részlet az, amiről feltétlenül meg kell emlékezni! Ez egy nyomógomb. Valószínűsítem, hogy egyedi darabok, legalábbis még sehol máshol nem láttam még csak hasonlókat sem!
Lehúztam, és le is jött.
Két darabból van a lehúzható rész. A fényes gombóc vezeti az áramot, ez zárja rövidre a lentebb látható két pici pöttyöt. A műanyag csövecske puha, viszonylag könnyen összenyomható. Megtartja a fényes gombócot, rászorul a lentebb látható érintkező tartóra, és egyben ő a rugó is ami eltartja a fényes bigyót az érintkezőktől.
Pici átlátszó műanyaghenger két lyukkal. Két érintkező van átdugva a lyukakon, mintha gombostűk lennének. Az utólag befutott információ szerint eltaláltam, ez valóban gombostű! Ezeket zárja rövidre a fent látható fémgombocska. Ez a nyomógomb alapterületre nézve kevesebb helyet foglal, mint amit manapság szoktak használni. Tulajdonképpen zseniális részlet!
Szép nagy csavar, elteszem...
A két panel közötti elektromos áthidalás is egyedi darab.
Apró drótocskák egyenként beforrasztva, egyet jobbra egyet balra elhajlítva.
Olyan masszív volt, alig bírtam a sok kis drótdarabka ellenállását legyőzni.
Nem tudom mi ez az IC, neten nem találtam róla semmit. A nevéről valamiért a BOÁK, azaz a Berendezés Orientált Áramkör ugrik be. A MEV gyártott ilyeneket egyedi célokra.
Ennek a 8 bites processzornak meg itt az adatlapja.
Azért csak becsúszott egy orosz IC is a sok kapitalista ármánykodás közé!
Ez meg egy szép ablakos IC. Persze nem azért van ablaka, hogy legyen min belesnünk, hanem azért, mert a memóriájába írt tartalmat ezen keresztül lehet belőle kitörölni. De ez a része az elektronikának nekem kimaradt...
Ezt a műanyag lisztes dobozt használom szemetes vödörnek.
Szerintem már több köbméternyi anyagot átpréseltem rajta...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...