Ceruzaakku töltőkészülék
Békebeli darab!

Szóval az úgy volt, hogy olcsó volt, hát megvettem. Aztán útban volt, egy barátom meg éppen ilyet szeretett volna, hát rásóztam. Aztán útban volt, én meg szétszedek dolgokat, ezért a barátom rám sózta. Szétszedtem, de nem volt szívem megölni, hát összeraktam, majd gyorsan tovább is ajándékoztam. Ki meri állítani, hogy a tárgyaknak nincs kalandos élettörténetük? Némely kacatomhoz képest Monte Cristo grófja egész életében otthon unatkozott!
Formás, arányos, jól felépített doboz. Például a plexi teteje rengeteg év elteltével is megmaradt, ráadásul teljes épségben! Amiket mostanában vettem töltőket, akár márkásat akár márkátlant, azok teteje kb. három nyitást bírt ki. A fogyasztói társadalom nem azt kéne jelentse, hogy minden egyből szarrá hullik szét, hanem csak azt, ha elromlott hát dobd ki...
A készülék alján található matrica szerint hongkongi gyártmány, de Kanadába szállították. 1984 decemberében készült, vagyis 24 éves. Nem látszik meg rajta a kora. A ma készülő dolgok ennyi idő alatt nem hogy elromlanak, de egyszerűen lebomlanak! 120 voltos 60 hertzes hálózatról tölt hat akkut 50 milliamperrel. Van ott még egy DC 2,7V felirat is, azaz kettesével tölti az akkukat.
Hát ez bizony nem megy be a mi konnektorunkba! Persze jobb is hogy nem, hiszen nem 230, hanem 110 voltos hálózat kell neki. Érdekes, hogy mindenféle népek, mindenféle konnektorokat használnak. Itt van belőlük egy kis összeállítás.
Hat akkut lehet beletenni egyszerre. Kettesével kell berakni őket, mert az akkuk belül kettesével sorba vannak kötve. A mostani töltőim is ilyenek. De mi van akkor, ha valamiben csak 1 db. akku van? Azt mivel töltöm fel?
Alulról, illetve belülről nézve is rémesen masszívnak tűnik. A felhasznált anyagok (doboz, teteje, alja, lemezek) mindenütt milliméter, vagy annál vastagabbak. Ez nem esik szét, ha óvatlanul fogom meg, vagy mérgemben belerúgok. De hát miért is tennék ilyet? Gondolj arra, te miért szoktál.
Brutális rugók húzzák oda az érintkezőket az akkukhoz. Kell bele anyag az igaz, de érintkezni fog! Nomen est omen, tehát tegyen is így, ha már egyszer ez a neve. Mert a maiak nem érintkeznek! Már feltöltött? Nézek csodálkozva a zöld LED-re, de csak a kontakthiba...
A panel mintázata nem utal bonyolult kapcsolási rajzra.
Soros ellenállás a LED-hez, meg soros áramkorlátozó ellenállás az akkucellákhoz. Nem egy mikroprocesszoros vezérlés, de nem is megy tönkre! Persze ez felemás dicséret, az akkutöltés ugyanis sokkal komolyabb dolog annál, hogy egy soros ellenállással megbízhatóan el lehetne intézni.
A trafó méretét elnézve ez nem egy gyorstöltő! Persze tized árammal, 16 órán át tölteni bőven elég egy akkorka trafó is. A képen egy érdekes költségmegtakarítási megoldást is felfedezhet a figyelmes szemlélő. A hálózati zsinór egyből a trafóban végződik. Semmi felesleges forrasztás, vagy csavaros kötés.
Még a gyári rögzítő szalag is rajta van a hálózati zsinóron. Ez egy ügyes dolog, nem tekeredik mindenfelé a felesleges kábel. Vannak olyan emberek, akik csak úgy eregetik a szobában a drótokat mindenfelé, mások "szépen" begyűrnek mindent az asztal mögé, és vannak a drótokat szépen elrendező népek is. Persze ők eredetileg nem ezen a bolygón élnek. Most elárultam hogyan lehet felismerni egy humanoidnak álcázott ufonautát...

Utóirat:
Aki úgy érzi, hogy fel van iratkozva a hírlevélre, de nem kapja, az nézze meg
a Gmail (esetleg Freemail) fiókját webfelület alól. Ott leszek a spam mappában...